március 15.

2018.03.15. 17:11

Petőfi-szobrot avattak Gátéron

Petőfi Sándort ábrázoló bronz mellszoborral gazdagodott Gátér. Máté István és Lantos Györgyi csongrádi szobrászművészek alkotását a Lakitelek Népfőiskola ajándékozta a falunak az 1948/49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából.

Vajda Piroska

– Március 15-e a magyarság történelmi csúcsteljesítménye. Ez a nap képes fölhevíteni a hazaszeretet izzását bennünk – mondta Gátéron a Petőfi-szobor leleplezése után Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke. – Petőfi sírját ne keresd. Petőfi ott van minden magyar faluban. Petőfinek minden magyar faluban van bölcsője is, meg koporsója is. Itt, Gátéron is másfél kilométernél hosszabb a Petőfi utca. Ez is jelzi a gátériak tiszteletét, szeretetét, megbecsülését, hogy Petőfi valóban itt él közöttünk. Most, amikor bronz arca is visszanéz ránk, megidézi bennünk a 170 éve történt márciusi eseményeket – tette hozzá a honatya.

A szoboravató előtt a Faluházban gyűltek össze a gátéri ünneplők, ahol Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester mondott ünnepi beszédet. Ezt követően a helyi fiatalok elevenítették fel a 170 éve történt eseményeket műsorukban. A faluházból a központi parkba vonult a népes ünneplő közönség, ahol Lezsák Sándor és Jánosiné Gyermán Erzsébet polgármester asszony közösen leplezte le a Petőfi-szobort. A csongrádi művészházaspár alkotását Szécsényi Attila plébános áldotta és szentelte meg. Az ünnepség koszorúzással zárult a tavaly felavatott Hősök emlékművénél.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában