gemenc

2018.03.03. 08:51

Megérkezett Tóbiás, a gemenci fekete gólya – videóval

Idén is elsőként érkezett haza Afrikából Tóbiás, a fekete gólya. Március 2-án délután 5 órakor szállt le gemenci fészkére.

baon.hu

Forrás: Gemenc Zrt.

A fészekkamerákat 2013-ban szerelték fel, tavaly közel félmillió alkalommal látogattak el az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapjára, hogy bepillanthassanak ezeknek a fokozottan védett madaraknak a mindennapjaiba.

A webkamerás megfigyelés nemcsak a szakembereknek nyújt fontos információt, hanem az erdőgazdaság természetvédelmi szemléletformálásában is sokat segít, hiszen több iskola tanulócsoportja is rendszeresen figyeli a gemenci fekete gólyák életét az internetes élő adásnak köszönhetően.

Tóbiás párja, Sára március közepén szokott megérkezni. Az elmúlt 4 évben 10 fiókát neveltek fel a fészekben, amely idén télen erősen megrongálódott. A következő hetek izgalmas kérdése, hogy újjáépítik-e, vagy készítenek egy újat valahol máshol.

A webkamerákat megfigyelő érdeklődők, szakemberek és tudósok csak szemlélői a költés sikerességének és sikertelenségének egyaránt – hiszen ezek az események hozzátartoznak a természet rendjéhez, melybe semmiképp nem célja beavatkozni a Gemenc Zrt.-nek. Éppen ezért például nem terveztek a madarak megérkezése előtt a szakemberek beavatkozást a fészek helyreállításában sem.

Tóbiás nem csak abban rekorder, hogy rendszeresen a legelsőként érkezik haza. 1999-ben fióka korában gyűrűzték meg Bogyiszló környékén, 19 évével a legöregebb ismert vadon élő fekete gólya az országban. Különleges abban is, hogy a háborítatlan erdőrészeket kedvelő fajtársaival ellentétben egy erdészeti telephely közelébe költözött nyolc évvel ezelőtt, lehetővé téve a fészekkamerák üzemeltetését.

Hazánkban jelenlegi ismereteink szerint mintegy 380-420 pár fekete gólya fészkel, közülük kb. 40 pár Gemencben. Az itteni populáció a világ legnagyobb sűrűségű fekete gólya állománya. Többségük március 15-e körül érkezik meg a Gemenci erdőbe.

A Gemenc Zrt., a Duna-Dráva Nemzeti Park, valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület együttműködése a fekete gólyák megfigyelése terén időközben új elemmel bővült. Zoltán, az egyetlen GPS-jeladóval felszerelt magyar fekete gólya vonulását másodszor követhetik a szakemberek és az érdeklődők a Gemenc Zrt. honlapján. Míg Tóbiás a Jordán folyó völgyében, Zoltán a Közép-afrikai Köztársaságban telel. Ő február 14-én indult haza, március 2-án 4200 km-t megtéve Törökország fölött járt.

A kiemelt képet és a videót a Gemenc Zrt. készítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában