Ballószög

2018.03.23. 07:50

Lélekharangot adományozott Mikóújfalunak Ballószög

Lélekharangot adományozott Ballószög erdélyi testvértelepülésének, Mikóújfalunak. Ez nem az első és nem is az utolsó ajándékozás volt a két község között. Májusban az erdélyiek állítanak emlékkeresztet Ballószögön.

Sebestyén Hajnalka

A lélekharangot Mikóújfalu ravatalozójánál állították fel

Forrás: Petőfi Népe

A két község között a testvéri kapcsolat 2010-ben köttetett. Ballószög és Mikó­újfalu vezetői, lakói évente többször is találkoznak, részt vesznek a községi ünnepeken, és értékálló, szakrális emlékekkel gazdagítják egymás településeit. Az egykori mikóújfalusi polgármester, Nyáguly Vilmos és a községi tanács többek között székelykaput, emlékköveket és kopjafát ajándékozott már Balló­szögnek.

Ezúttal a ballószögiek tettek látogatást Erdélyben, a Kovászna megyei kistelepülésén. Somogyi Lajos, Ballószög polgármestere és delegációja nem utazott üres kézzel, egy 56 kilogramm súlyú lélekharangot vittek barátaiknak. A harangot Magyarország egyetlen harangöntője, az őrbottyáni Gombos Miklós készítette el a ballószögiek kérésére.

A lélekharangot Mikóújfalu ravatalozójánál állították fel
Forrás: Petőfi Népe

A magyar küldöttséget Demeter Ferenc, Mikóújfalu polgármestere fogadta.

A harangszentelési ünnepségen Demeter Ferenc hangsúlyozta: minden történelmi akadály ellenére is a magyar a magyarral testvér maradt, és szerte a Kárpát-medencében ennek a testvériségnek emléket is állít. Idén ünnepli Románia megalakulásának centenáriumát, azt az igazságtalan történelmi eseményt, amellyel a magyarokat elszakítottak testvéreiktől, anyaországuktól. Ez a harang emlékeztet arra is: Székelyföldön, Mikóújfaluban is a harangszóra az emberek mindig magyarul imádkoztak, és magyarul fognak imádkozni a jövőben is.

Somogyi Lajos ballószögi polgármester ünnepi beszédében kiemelte a testvéri kapcsolatok fontosságát, és örömét fejezte ki, hogy adományukat, a lélekharangot éppen a székelység jeles ünnepének napján, a székely szabadság napján adhatták át.

A harangot felszentelte Simó Gábor helybeli római katolikus plébános, áldást mondott Bálint Csongor református lelkipásztor. Nyúl József Jenő ballószögi önkormányzati képviselő, a harangöntés kiemelt támogatója pedig vissza­tekintett a testvértelepülési kapcsolat sokéves időszakára, a harangadomány szimbolikájára.

Végül közösen húzta meg a harangot a két település polgármestere, majd a helybeli Nagykürt ’95 Fúvószenekar kíséretével elhangzott a nemzeti ima és a székely himnusz.

Májusban viszontlátogatásra érkeznek Ballószögre a mikóújfalusiak. Demeter Ferenc és küldöttsége egy emlékkeresztet szeretne felállítani a Fatimai katolikus templom kertjében, a templombúcsú alkalmából.

Disznóvágás ballószögi módra

Somogyi Lajos polgármester a látogatás első napján egy baráti disznóvágást vezényelt le. – A mikófalvaiak kérése volt, hogy a mi módszereinkkel szúrjuk és dolgozzuk fel a disznót. A feldolgozás a kultúrház udvarán volt, Duzmath Györggyel és Patkós Gáborral. A hivatal női dolgozói pedig forralt bort főztek, sült vért és pecsenyét sütöttek. Jártunk a Csíki sörgyárban is, valamint Árkoson, a Bálinth Zoltán építette, vezette tájmúzeumot és a Makovecz Imre által tervezett ravatalozót tekintettük meg – mesélte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában