Kalocsa

2018.03.05. 11:12

Egyfokos vízben csobbant Schirilla György Kalocsán

Apja nyomdokába úszott jeges vízbe merüléseivel ifjabb Schirilla György. A nemzet rozmárja szombaton a meszesi Duna-parton, ezerfős közönség előtt mártózott meg a folyóban.

Gábor János

Nullafokos levegőből egyfokos vízbe csobbant a Duna Kalocsa melletti szakaszán Schirilla György, így népszerűsítve az egészséges életmódot. Igazán elégedett akkor lett volna, ha jégtáblák vannak a folyó felszínén, viszont így is mintegy négy és fél percet töltött a fagyos vízben. A partot korábban megtisz­tító munkagép tetejéről köszöntötte a borzalmas útviszonyok ellenére is kilátogató tömeget.

– Soha nem volt olyan, még tavaszi időben sem, hogy rutinból mentem volna bele a folyóba. Minden úszás rizikó és külön küzdelem – vallotta be az úszás előtt Schirilla György, aki édesapja, a szupermaratonista és hosszútávúszó legenda 1999-es halála óta viszi tovább a téli dunai merülés hagyományát. Követve a bevett gyakorlatot, már előző este megmártózott pár percre, hogy „érezze a folyó sugallatát”. Akkor egyedül volt, de maga az úszás már több felügyeletet igényelt: a spor­tolót kísérte egy a vízből filmező búvár, valamint két motorcsónak, bennük mentősökkel és rendőrökkel.

Négy és fél percet töltött az 1 Celsius-fokos Dunában ifjabb Schirilla György Fotó: Gábor János

Amint azt köszöntőjében elmondta: az előző éjszaka hullott nagy mennyiségű ónos eső miatt annyira jeges volt a partszakasz, hogy a közönség biztonsága érdekében kis híján lemondták az úszást. Sikerült azonban keríteniük egy építkezési vállalkozót, aki azzal támogatta az eseményt, hogy munkagépével mintegy száz méter hosszan jég-, és hómentesítette a partot.

A több száz autó miatt így is komoly dugó alakult ki, leginkább a várost és a folyót összekötő mellékút állapota miatt: tükörjégen csúszkáltak a lépésben haladó járművek.

– Egyszer voltam ilyen vízben 26 percet is. Erre már nem lennék képes, hiszen 57 éves vagyok. Most négy és fél percet töltöttem a folyóban – értékelte teljesítményét néhány perccel a partra érkezése után Schirilla. Egy szál fürdőnadrágban, kivörösödött testtel, nagyon energikusan nyilatkozott a sajtónak, illetve az őt tapssal fogadó közönségnek. Felhívta rá a figyelmet: a test ilyen viszonyok között sokkot kap, tehát még néhány percet is komoly kihívás elviselni a vízben. Külön hangsúlyozta: ő maga sokat edz ezért a teljesítményért, ezért senkinek sem ajánlja, hogy megpróbálja utánacsinálni, ha nincs kifejezetten jó formában, vagy nem pont erre készítette fel a testét. Szemléltette: a fagyos vízben már két perc alatt vérkeringési zavarok léphetnek fel, ami életveszélyes lehet.

Egyszer vele is megesett, hogy elmérte, mennyit bír ki, és egy hónapig nem érezte a felső ujj­perceit, annyira átfagytak.

– Feldobott a közönség, fantasztikusak az itteniek, akik eljöttek, ráadásul ilyen nagy tömegben – nézett szét hálásan a parton, majd az élmény­beszámolójára meginvitált mindenkit egy közeli étterembe.

Aki saját magát győzi le, az hős

Schirilla György nem csak egy-egy átúszásra szokott intenzíven készülni: heti kétszer-háromszor tempózik a Duná­ban, tahitótfalui otthona közelében, ezenkívül jógázik, fut, tornázik, meditál. Nagyon kedveli a néhányfokos vizet, és az igazi kihívásnak azt tartja, amikor jégtáblákkal is meg kell küzdeni, bár elismerte, hogy azt már végképp nem lehet sérülések nélkül meg­úszni. Kalocsán kereken tíz évvel ezelőtt járt utoljára, és örömmel tért vissza, hogy hirdesse az egészséges életmódot, valamint sajátos élet­filozófiáját. – Hozzátartozik az élethez, hogy le tudjuk küzdeni magunkat. Aki mást legyőz, az bátor, aki saját magát győzi le, az hős – összegzett Schirilla György.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában