Kecskemét

2018.03.25. 11:30

Babett a légfegyvernél kötött ki, sorra nyeri a versenyeket

Varga-Zalay Babett többféle sportágat kipróbált, mi­előtt a légfegyver mellett elkötelezte volna magát. A bányais diáklány rendkívül tehetséges, ha továbbra is ilyen kitartó, az olimpiára is kijuthat.

Sebestyén Hajnalka

Babett öt éve ismerkedett meg a légfegyverrel, azonnal beleszeretett. A Kecskeméti Lövész Sportegyesület versenyzőjeként már számos hazai versenyen bizonyított.

– Egészen kiskoromtól vonzottak a különböző sportágak. Több mindent kipróbáltam, dzsúdóztam, röplabdáztam, úsz­tam, kosárlabdáztam, de mindvégig valami különlegesre vágytam. Egy öttusázó ismerősöm által 10 évesen ismerkedtem meg a lövészettel. Éreztem, ez az, amit igazán szeretnék – részletezte a 15 éves tehetség.

Már egy év rendszeres gyakorlás, edzés után a diák­olimpia megyei fordulóját megnyerte, az országos döntőn 5. lett. A következő években tovább fejlesztette tudását, megnyerte a diákolimpiát, több Budapest Bajnokságon és országos bajnokságon szerzett bajnoki címet. Jelenleg ifi korosztályosként az ifi és a junior kategóriában is versenyez.

A közelmúltban, Győrben, az Ifjúsági Olimpiai Játékokra való kvalifikációs versenyen a legjobban teljesített a magyar pisztolyos leány versenyzők közül. Az elmúlt hétvégén pedig a H&N-PeLE Kupán 532 körös teljesítménnyel utasította maga mögé az ifi lányok mezőnyét.

A versenysorozata áprilisban folytatódik. Az országos bajnokságon vegyes párosban, Szabó Lászlóval képvi­seli Kecskemétet.

A Kecskeméti Lövész Sportegyesületnél elsősorban az utánpótlás-neveléssel foglalkoznak. Az edzéseket a kecskeméti Kocsis középiskola pincéjében kialakított lőállásoknál tartják, míg a tűzfegyveres edzéseket Nagykőrösön, a szabadban. Babett felkészítésében két edző vesz részt: Szabó Ferenc országos minősítésű versenybíró, a Kecskeméti Lövész SE ügyvezető elnöke, valamint Nagy Mátyás őrnagy, nemzetközi versenybíró, a Kecskeméti Honvéd SE ügyvezető elnöke.

Nagy Mátyás, Varga-Zalay Babett és Szabó Ferenc edzés után Fotó: Bús Csaba

A lövészet bár első hallásra fiús sportnak tűnik, de sok lány is jár az edzésekre.

– Ebben a fiatal korban a lányok mezőnye erősebb – jegyezte meg Nagy Mátyás edző. – Precízebben lőnek mind pisztoly, mind puska fegyvernemben. A lányok sokkal befogadóbbak a végrehajtást illetően. A lövészet egy olyan sport, ami tanulható, megfelelő módszerek elsajátításával. Kell hozzá szorgalom, jó állóképesség és erős fizikum. A pontos lövéshez be kell tanulni a megfelelő mozgásfolyamatot, a testtartást. Szinte mozdulatlannak kell lenni, csak így lehet 10-est lőni a céltáblán. Babett minden tekintetben nagyon jó versenyző. Nyugodt természetű, jó érzéke van a lövészethez – tette hozzá az edző. Babett a 10 méteres légfegyveres szám mellett jelenleg újabb fegyvernemmel is próbálkozik, a 25 méteres számmal, sportpisztollyal.

– Imádom a lövészetet, teljesen átszellemülök tőle – árulta el Babett. – Már maga a folyamat, ahogyan felkészülök a lövésre, és a jól felmért, kitartott, pontos lövés csodálattal tölt el. Felveszem a fülvédőt, a szemüveget, a sapkát, felemelem a kezem, célzok és elsütöm a fegyvert. A világ legjobb érzése! Az is nagyon jó érzéssel tölt el, amikor rácsodálkoznak az emberek, hogy lány létemre ilyen fiús sportot űzök.

Cél az olimpia

Babett komolyan veszi a sportot, a lövészetet, de reálisan látja a jövőt. Elhivatottságot érez az orvosi pálya iránt, így a cél az orvosi egyetem. A sebészet és a pszichológia egyaránt vonzó pálya a számára. Nagy vágya, hogy kijusson az olimpiára. Szerencsére a lövészetből nem lehet korán kiöregedni, jól összeegyeztethető a tanulmányokkal és a munkával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában