csemő-zöldhalom

2018.02.12. 17:30

Tovább tiltakoznak a távvezeték ellen a tanyatulajdonosok

Nem csökken a lakossági ellenállás az Albertirsa és Kecskemét közé tervezett, 400 kilovoltos távvezeték elvi nyomvonala ellen. A közelben élők a hétvégén lakossági fórumot szerveztek, ahol abban állapodtak meg: minden lehetőséget megragadnak, hogy elérjék, a vezeték nyomvonala a lehető legtávolabb húzódjon otthonaiktól.

Koós Kata

A tanyatulajdonosok szerint a lakossági észrevételeket figyelmen kívül hagyták

Fotó: Bús Csaba

Lakos­sá­gi fórumot szervezett az Erős Vidék Mozgalom az Albert­irsa és Kecskemét közé tervezett, 400 kilovoltos távvezeték elvi nyomvonala által érintett tanyatulajdonosok számára szombaton Csemő-­Zöldhalomban. A fórum témája a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal által február elején kiadott határozat volt, melyben a hivatal természetvédelmi engedélyt adott a beruházás megvalósítására azzal a feltétellel, hogy Csemő esetében meg kell teremteni a projekt és a településrendezési eszközök közötti összhangot. A lakossági ellenállás nem csökken, a megbeszélés résztvevői megegyeztek: minden lehetőséget megragadnak, hogy elérjék, hogy a vezeték nyomvonala a lehető legtávolabb húzódjon otthonaiktól.

– A határozat lényege számunkra, hogy a lakossági észrevételeket figyelmen kívül hagyták a döntéshozók. Az általunk beadott kérvények nagy részét a Mavirnak továbbították, és ők válaszolták meg. Egy szalmaszálunk maradt, ez Csemő építési szabályzata. Ezt azonban módosíthatják, és akkor épülhet a vezeték – fogalmazott Bárány Sándor, az Erős Vidék Mozgalom vezetője, aki minden tiltakozó tanyatulajdonost biztatott, hogy éljen fellebbezési jogával.

A tanyatulajdonosok szerint a lakossági észrevételeket figyelmen kívül hagyták
Fotós: Bús Csaba

– Most azok fellebbezhetnek, akiknek földje, tanyája a vezetéktől számított 28 méteren belül érintett. Mivel ez a beruházás nemzetgazdaságilag kiemelt projekt, ezért nincs halasztó hatálya a fellebbezéseknek. Tehát építhetik, miközben mi pereskedünk velük. Viszont, ha nem fellebbezünk most, akkor a későbbiekben már nem lesz lehetőségünk a nyomvonal módosításáért harcolni – közölte.

Kifejtette: természetesen törvényes kereteken belül, de mindent megtesznek, hogy kifejezzék tiltakozásukat a jelenlegi elvi nyomvonal ellen és megakadályozzák annak megvalósulását.

– A határozat temérdek természetvédelmi előírást tartalmaz, melyet be kell tartani a kivitelezés során. Azt gondolom, elég sokan vagyunk ahhoz, hogy minden oszlopnál ott álljon egy ember az árok ásásától a beton beleöntéséig, és bármilyen szabálytalanságot vélünk felfedezni, azonnal értesítjük az illetékes szakhatóságot, és megállítjuk a beruházást. Meg kell, hogy értsék: ezen a nyomvonalon nagyon nyögvenyelős lesz ez a projekt – mondta a mozgalom vezetője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában