kiskunhalas

2018.02.04. 06:58

Tízmilliós felajánlást kapott a halasi kórház

Egyebek mellett a protézisműtéten átesett betegek kezeléséhez szükséges rehabilitációs ágyakat, szívritmust vizsgáló készüléket is vásárolnak majd abból a tízmillió forintból, amelyet a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház alapítványának ajánlott fel a város két legnagyobb építőipari vállalkozása.

Pozsgai Ákos

Nem várt, hatalmas összegű támogatással lepte meg a halasi kórházat két építőipari cég, a Merkbau Kft. és a Modinvest Kft. együtt tízmillió forintot ajánlott fel az egészségügyi intézmény alapítványának. Az erről szóló támogatási szerződést a napokban írta alá a kórház főigazgatója a két cég vezetőjével.

– Egy összegben ekkora felajánlás még nem érkezett, sőt, az alapítvány fennállása óta összesen ennyi pénzt nem kapott – mondta el lapunknak dr. Szepesvári Szabolcs, a halasi Semmelweis Kórház főigazgatója.

Az intézmény vezetője hozzátette, hogy a tízmillió forint támogatás nem egyszerre érkezik az alapítvány számlájára, hanem év végéig folyamatosan. Ezzel a központi finanszírozástól független fejlesztéseket is meg tudnak valósítani a kórház számára. A felajánlott pénzből többek között a halasi kórházban csípő- és más protézisműtéten átesett betegek utókezeléséhez szükséges húsz darab rehabilitációs ágyat, valamint szívritmuszavar-vizsgálathoz szükséges műszert is fog vásárolni az intézmény.

A kórház dolgozói is nagyon örülnek a nagylelkű felajánlásnak Fotó: Pozsgai Ákos

A két építőipari vállalkozás régóta kapcsolatban áll az egészségügyi intézménnyel, az elmúlt közel húsz év legjelentősebb kórházi építkezéseket, különböző műszaki beruházásokat ők végezték. Az új épületszárny, a 21. század gyógyítási feltételeinek is megfelelő műtőblokkok építésén, és a hotelszárnyban a kórházi osztályok teljes felújításán is dolgoztak.

– A sokéves együttműködés után számunkra természetes volt, hogy más formában is odaállunk a halasi egészségügy mögé – nyilatkozta Németh Miklós, a Modinvest Kft. ügyvezetője. Hasonló gondolatokat fogalmazott meg Knáb János, a Merkbau Kft. műszaki igazgatója is, aki hozzátette: egyben példát is szeretnének mutatni a többi kiskunhalasi vállalkozás számára is. A szerződéskötéskor elhangzott az is, hogy a halasi kórházban újabb nagyberuházásokat terveznek, amelyekhez mindkét cég ismét szeretne csatlakozni.

Programok a Semmelweis-emlékévben

A kórház főigazgatója elmondta, hogy a kormány az idei esztendőre, Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából Semmelweis-emlékévet hirdetett. Az emlékévhez a halasi kórház is számos rendezvénnyel és egyéb programmal fog csatlakozni 2018 során. A nyitórendezvény február 23-án lesz, a jótékonysági Semmelweis-bált tartják ekkor, amelyen keresztül szintén lehet majd támogatni a kórház alapítványát. Májusban Semmelweis-emlékkonfe­renciát szerveznek, ahova a helyi egészségügyben dolgozók mellett az ország más pontjairól is várnak szakembereket és előadókat. Szeptemberben pedig Semmelweis-­kerti estéket rendeznek a kórház udvarán. A Semmelweis-emlékév zárásaként év végéig szeretnék létrehozni a Semmelweis Ignác Emlékmúzeumot, amely a kórház tulajdonában és területén álló, a Magyar és a Nagy Szeder utca sarkán lévő ingatlanban kapna helyet – mondta el a kórház főigazgatója.

Ezek is érdekelhetik