tass

2018.02.23. 19:06

Tasson merültek a mélybe a katonabúvárok

A tassi Turbina-öböl mélyére merültek a héten a katonabúvárok. A víz alatti feladat szerint az aknamentesítő hajók rendszerének kiszolgáló egységeit bontották el.

Felkavarták az állóvizet a héten a katonabúvárok. Tass határában torkollik a Dunába a ráckevei Duna-ág, ahol a tassi VI-os vízterület része az úgynevezett Turbina-öböl. Ennek különlegessége, hogy bár közvetlenül csatlakozik a Ráckevei-Dunába, mégis állóvíz. Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred (MH 1. HTHE), valamint a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred kijelölt búvárállománya közösen hajtotta végre a feladatot.

A feladat szerint a búvároknak részlegesen el kellett bontaniuk azokat a Turbina-öbölben elhelyezett cölöpjármokat és szondakutakat, amelyek az aknamentesítő hajók mágneses önvédelmi rendszerének beszabályozására szolgáló bemérő állomás kiszolgáló létesítményei. A feladat persze szakképzett búvárokat igényelt, ezért a műszaki ezred búvárjai speciális víz alatti felszerelésekkel siettek a hadihajós kollégáik segítségére.

Az öböl medrét a jövőben mélyíteni fogják, ami jelenleg kikotrás előtt áll. Az egység víz alatti pneumatikus fúró- és vágóberendezés használt  a hadihajókat rögzítő faállványok kivágásához. Amíg a Hadihajós Ezred katonái a víz felett előkészítették a terepet, addig a műszaki ezred merülői a víz alatt tevékenykedtek. Az összehangolt munkának köszönhetően a négy napos teendőt két nap alatt sikerült befejezni.

A tervezett idő fele alatt elvégezték a feladatot a katonabúvárok Fotó: honvedelem.hu

Forrás: honvedelem.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában