Harkakötöny

2018.02.08. 13:58

Sok teendőt intéznek el a számítógéppel az idősek

A kiskőrösi és halasi kistérségben is elkezdődött az időseknek szóló digitális program, a két kistérségben összesen 90 új laptopot osztottak szét a programban részt vevő időseknek és a szakmai koordinátoroknak.

Pozsgai Ákos

A kormány tavaly novemberben indította el a digitalizáció az aktív idősekért programot, melynek keretében az otthonukat elhagyni képes, 65. életévüket betöltött, munkaerőpiacról kilépett és nyugdíjkorhatárt elérő idősek számára országszerte térítésmentes felkészítést, mentori programot indítanak az alapszintű digitális írástudás elsajátítására.

A Segítő Kezek Az Aktív Évekért Programhoz együtt csatlakozott a kiskőrösi és a kiskunhalasi kistérség öt önkormányzata, Kiskőrös, Tázlár, Soltvadkert, Kiskunhalas és Harkakötöny, összesen 90 laptopot osztottak ki a programban részt vevő időseknek és az őket segítő 17 szakmai koordinátornak, akiknek munkát biztosít a program. Január végéig valamennyi, a programban részt vevő településre megérkeztek az új laptopok. Brassó Imre Albert, Harkakötöny polgármestere az átadáson az egész életen át tartó tanulás fontosságát hangsúlyozta.

Forgó Szabolcs, a halasi kistérség szakmai koordinátora a technikai lehetőségekről és az átadott eszközökről szólva elmondta, hogy a program keretében teljesen új, modern laptopokat és a hozzá tartozó kiegészítőket, antivírus szoftvert osztottak ki a programban résztvevő időseknek. A számítógéphez korlátlan internet-hozzáférést is biztosítanak a résztvevőknek – hangsúlyozta Forgó Szabolcs.

A harkakötönyi Szamosfalvi Imre és élettársa leginkább a családtagokkal, a távolabb élő gyerekekkel tartja a kapcsolatot a laptop segítségével, a közösségi oldalon keresztül. Továbbá gyakran az interneten keresztül vásárolnak is, valamint a banki ügyei­ket is interneten intézik, így nem kell személyesen bemenniük a pénzintézetbe. A halasi kórház szakrendeléseit is meg tudják nézni az interneten, és a háziorvosukkal is tudják tartani a kapcsolatot a számítógép segítségével.

Szamosfalvi Imre és élettársa a távolabb élő gyerekekkel is a laptop segítségével tartja a kapcsolatot Fotó: Pozsgai Ákos

Az infokommunikációs fejlesztés összesen 63 hátrányos helyzetű településközponttal bővül az idén a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) irányításával, összesen 5 ezer egyedül élő, 65 év feletti idős ember számára teszi lehetővé otthoni számítógép, laptop használatát és további 5 ezer fő saját számítógépével csatlakozhat a programhoz. Az országos program célja az idősek életminőségének javítása, a családtagok idősgondozásból eredő terheinek csökkentése, munkavállalásuk elősegítése, a szociális és egészségügyi ellátórendszer tehermentesítése.

Hátrányos helyzetű településekre terjesztik ki a programot

Jeneiné dr. Rubovszky Csilla, az NFM miniszteri biztosa tájékoztatása szerint a már két éve futó Infokommunikációs Modellprogram kedvező tapasztalatai, az idősek és az őket gondozó családtagjaik körében tavaly lefolytatott két országos, reprezentatív kutatás eredményei is a hátrányos helyzetű településekre történő kiterjesztés mellett szóltak. A bővítéssel közel 10 ezer időskorú életminősége javít­ható, és 1365 új munkahely ­létesülhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában