Jánoshalma

2018.02.10. 16:31

Országos versenyen szerepeltek kiválóan

A mezőgépész tanulók számára meghirdetett országos versenyen idén is jól szerepeltek a jánoshalmi mezőgazdasági szakképző diákjai, akik a harmadik helyen zárták a csapatversenyt.

Pozsgai Ákos

A Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége és az Agro Napló által megrendezett, valamint a Földművelésügyi Minisztérium által támogatott háromfordulós vetélkedősorozat döntőjében az ország harmadig legjobbja a jánoshalmi mezőgazdasági szakképző ­csapata lett.

A Legjobb Mezőgépész címért immár harmadik alkalommal versengtek a Hungexpón a szakma legjobb tanulói, akik számot adhattak tudásukról és rátermettségükről. Az Agrárgép­Show keretében tartott Mezőgép­Észek játék döntőjében a diákoknak elméleti és gyakorlati kérdésekben is bizonyítaniuk kellett a mezőgazdasági gépészet területén szerzett tudásukat. A versenyben 34 csapat indult az ország különböző mezőgazdasági iskoláiból.

Az előző évekhez hasonlóan a verseny idén is több fordulós volt. Az első fordulóban, az úgynevezett „karácsonyi csomagban” a versenyzőknek csapatfotót és videót kellett készíteniük, melyben bemutatkoztak és elmondták céljukat. A következő feladat egy 130 kérdésből álló szakmai teszt kitöltése volt, majd ezt követte a döntőbe jutást eldöntő „bingó”. A csapatoknak ekkor képeket kellett feltölteniük a legnagyobb közösségi portálra, és a kedvelések száma döntötte el a sorrendet.

A döntőbe hat csapat jutott be, közöttük a jánoshalmi FM Kelet-magyarországi Agrár-szakképző Központ, Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium Zöldfülűek nevű csapata: Kókai Dániel, Király Dániel, Hasziló Dániel és Hunyadi Ármin 11. és 12. osztályos tanulók, akik Juhász János tanár felkészítésével versengtek.

A csapatok négy versenyszámban, elméleti és gyakorlat téren is összemérték tudásukat. Első feladatuk a Mezőgép­ÉSZ próba volt, ezt követte a csőspirál- és a műtrágyaszóró-szerelés, majd végül a „nagy gépész Jenga” döntötte el a verseny végeredményét, ahol a jánoshalmi diákok a 3. helyen végeztek.

Balról: Kókai Dániel, Király Dániel és Hunyadi Ármin Fotó: Pozsgai Ákos

A fiatalok számos értékes ajándék mellett egy izgalmas gyárlátogatáson is részt vehetnek majd, a Fliegl mezőgazdasági gyárának magyarországi egységében, Abdán, valamint megnézhetnek majd egy focimeccset a Groupama Arénában. A diákok egy rövid pihenés után újabb megmérettetésre készülnek, amely a Dr. Szabó Gusztáv Országos Mezőgazdasági Gépészverseny lesz.

Népszerűek az agrárszakmák

A budapesti versenyen elhangzott, hogy a Földművelésügyi Minisztérium (FM) továbbra is nagy hangsúlyt fektet az agrárium kínálta munkalehetőségeket népszerűsítő rendezvények támogatására, ezzel is segítve a pályaválasztás előtt álló fiatalokat abban, hogy minél több és hiteles információhoz jussanak a mezőgazdasági szakmák tekintetében. Többek között ennek is köszönhető, hogy az FM által fenntartott agrárszakképző iskolákban a végzett mezőgépészek száma folyamatosan emelkedik. A korábbi évektől eltérően idén az ország több megyéjében indult – a korábban hiányszakmának minősített – mezőgazdasági gépész, mezőgazdasági gépjavító, illetve mezőgazdasági gépésztechnikus képzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában