Kecskemét

2018.02.13. 20:00

A főtér keleti feléről is készül egy makett

Újabb, a látássérültek tájékozódását segítő és egyben turistalátványosságnak is szánt bronz térplasztika készül a hírös város főteréről az idén megalakulásának huszadik évfordulóját ünneplő Rotary Club Kecskemét jóvoltából.

Hraskó István

Egy ilyen „tapintható láthatatlan” makettet, szintén a rotarysoknak köszönhetően már közel tíz éve kihelyeztek a főtéren. Az a városháza, a nagytemplom, a Barátok temploma és a református templom egymáshoz viszonyított nagyságának, elhelyezkedésének, a Kossuth tér szerkezetének megismerésében segíti a vakokat és gyengénlátókat. Az új plasztikán – melyet Szemők Zsuzsanna szobrászművész fog elkészíteni – az Ó- és az Újkollégium, a Cifrapalota, a régi zsinagóga, a Luther Ház és az evangélikus templom kicsinyített mása kap majd helyet. A tervek szerint a klub októberben adná át az alkotást. A költségeket egyrészt akciókból teremtenék elő (a karácsonyi forraltboros adománygyűjtés során 250 ezer forint már összejött), másrészt kapcsolataikat bevetve, cégektől remélnek összegeket, ezenkívül számíthatnak egy német rotary klub segítségére is.

Patocskai Gábor, a Rotary Club Kecskemét soros elnöke mutatja, mely épületek lesznek rajta a második főtéri tapintható bronzmaketten Fotó: Hraskó István

Cserediákok Kecskeméten

A cserediák-program keretében jelenleg egy-egy kanadai, japán, mexikói és argentin tanuló tölti a mostani tanévet Kecskeméten, ahol helyi középiskolákban tanulnak, ősztől pedig két kecskeméti nebuló utazhat külföldre. Patocskai Gábor, a Rotary Club Kecskemét soros elnöke hangsúlyozta: az egy év elteltével a gyerekek felkészült, a világra nyitott fiatalként térnek haza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában