Kiskunhalas

2018.02.01. 19:45

Csodálatos világ tárult fel a vízililiomok között

Mester Sándor vezetésével 1981 óta járják hazánk, Ausztria, Németország és Szlovákia folyóit a halasi vízitúrázók. Az ilyen kalandokra általában nyáron, jó időben kerül sor. Így meglepetést keltett, amikor ebben az évben januári időpontot tűztek ki, egy hétvégi evezésre barátaival.

Tapodi Kálmán

– Magyarország jó adottságainak köszönhetően több olyan hely van, volt, ahol a termálvíz lehetővé teszi a téli túrázást, meleg vízben történő lapátolást – adott egyszerű magyarázatot a miértre Mester Sándor.

A rutinos túravezető beszámolt arról is, hogy korábban európai szenzáció volt a Sümeg környéki Meleg-víz patak, ami a bauxitbányászat miatt elapadt. Pár éve fedezték fel a kenuzás megszállottjai a Hévízi-tófürdőből kijövő csatornát, ami mintegy 10–15 kilométeren át kanyarogva teszi lehetővé a téli evezést.

– A kezdetben kifejezetten meleg patak lassan, fokozatosan hűl el, de még a végénél, a Fekete István Emlékháznál is viszonylag langyos. Gyönyörű tiszta a vize, lelátni egészen a fenékig. Csodálatos víz alatti világot szemlélhet a túrázó, miközben halad lefelé a vízililiomok között – idézte az emlékezetes lapátolást Mester Sándor, aki hozzátette: az ottani túrázáshoz a nemzeti park engedélye is kell, hiszen védett területről van szó.

Az év első kalandjára tizennégy fős csapat vállalkozott. Hó ugyan nem volt – habár az lett volna az igazi –, cserébe ragyogó napsütés kísérte a résztvevőket. A főszervező – a Szürkehód vízitúrázó csapat – a célban forró teával, tábortűzzel, szalonnasütéssel várta a beérkezőket.

Ezek is érdekelhetik