kunfehértó

2018.01.19. 16:15

Több mint fél métert apadt a tó vízszintje

Több mint fél métert apadt a kunfehértói tó vize, a parttól öt méterre száraz lábbal­ be lehet gyalogolni a tóme­derbe. Az elsőre ijesztőnek tűnő látvány miatt azonban­ a település polgármestere­ szerint nem kell aggódni­, ­tudatosan hagyják a téli időszakra így elapadni a tó vizét. Az alacsony vízállásnak köszönhetően ugyanis a nyári időszakban kevesebb lesz a hínár a tóban, amit tavasszal két hét alatt újra felöltenek vízzel.

Pozsgai Ákos

Huszár Zoltán polgármester szerint tíz évvel ezelőtt is hasonló volt a vízállás Fotó: Pozsgai Ákos

Az, hogy jelenleg ilyen alacsony a vízszínt a ­tómederben, a korábbi években is jellemző volt, semmi rendkívüli nincs benne – mondja Huszár Zoltán polgármester, aki szerint tíz évvel ezelőtt is hasonló volt a vízállás. Szerinte most talán azért szembetűnőbb a vízhiány, mert nem pótolták, ami nem véletlen, így szeretnék ugyanis elkerülni, hogy tovább szaporodjon a hínár a tó vizében.

2013-ban kezdődött a hínárral a komoly probléma, ekkorra tömegesen lepte el a tavat, a fürdőzőket zavarta, sokan ­inkább bele sem mentek a vízbe. Pedig vízügyi szakemberek szerint az a víz, ahol a ­hínár megjelenik, jó minő­ségű és egészséges, ezért nincs mitől tartani. A fehértói strand vízminőségével soha nem volt probléma korábban sem, tavaly is kiváló minősítést kapott. Az elszaporodott hínár látványa azonban cseppet sem volt szép látvány.

Az önkormányzat 2014-ben nem halogatta tovább a probléma­ megoldását, miután egyre több panasz érkezett a fürdőzőktől. Több megoldási javaslat is körvonalazódott, felmerült az esetleges vegyszeres irtás lehetősége is, ezt a verziót azonban kategorikusan elutasította az önkormányzat, tekintettel a fürdőzőkre. E helyett a képviselőt-testület felhatalmazta a polgármestert, hogy vízügyi szakemberekkel készíttessen egy tanulmánytervet a tó vízére. Rövid időn belül elkészült egy 96 oldalas tanulmány, amely részletesen leírta a tó jellemzőit és több megoldási javaslatot is vázolt a ­hínárprobléma megoldására. A szakemberek a téli hónapokra a vízszint jelentős csökkentését javasolták.

Huszár Zoltán polgármester szerint tíz évvel ezelőtt is hasonló volt a vízállás Fotó: Pozsgai Ákos

– A tanulmány szerint a ­téli időszakban az alacsony vízállás a tómeder alján lévő hínárnak kártékonyabb, nehezebben telel ki a jég alatt. Az első tavaszi napsütésnek köszönhetően mielőtt a fotoszintézis bekövetkezik, és a növény megindulna a vízfelszín felé, le kell vágni. Ősszel pedig a maghullatás előtt kell a műveletet megismételni – magyarázta a polgármester.

Az elmúlt években rendszeresen levágták a hínárt, amelyre egy vállalkozóval kötött szerződést az önkormányzat. Ennek köszönhetően az elmúlt évben már csak tavasszal kellett vágni a hínárt, idén pedig lehet, hogy nem is lesz szükség rá. A partszakaszon a mólónál, ahol tavalyelőtt nyáron még burjánzott a víz felszíne is a hínártól, most csak a száraz homok van, szabadon be lehet sétálni a ­móló mellett. Ezen a szakaszon a legszembetűnőbb a víz visszahúzódása, itt biztos nem lesz hínár tavasszal – mutatta a polgármester.

Tavasszal töltik majd fel a tavat a kút vizével

Huszár Zoltán elmondta, hogy tavasszal töltik majd fel a ­tavat a meglévő kút segítségével, amire van ideiglenes engedélye a településnek. Két hét alatt helyre áll a tó vízszintje. A település vezetője szerint azonban hosszabb távú megoldásra van szükség a tó vízutánpótlását illetően is. Épp ezért egy projekt áll engedélyeztetés alatt, amely szerint ivóvíz minőségű tiszta vizet engednének a strandfürdő melletti ülepítő­tóba, ahonnan egy nádason keresztül engednék a vizet a tóba, ehhez egy mintegy négyszáz méteres vezetéket kellene kiépíteni, amelyre a forrás a település költségvetésében rendelkezésre áll. Ezzel az elpárolgó és szivárgó víz kétharmadát tudnák visszapótolni. Később pedig a tó medret természetes anyagból álló agyagos vízzáró réteggel látnák el, így csak az elpárolgó vízmennyiséget kellene pótolni, ami elpárolog a tóból, mert lefelé nem tudna elszivárogni a víz. Így a rápótlásra szánt vízzel még a horgásztavakat is el tudják látni a szükséges mennyiséggel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában