kiskunfélegyháza

2018.01.21. 16:34

Tavasszal elkezdődik a repülőtér felújítása

December közepétől új üzemeltetője van a kiskunfélegyházi repülőtérnek. A képviselő-testület három pá­lyázó közül a Blue Sky Re­pülő Klubot bízta meg öt évre a létesítmény működ­tetésével. 

Vajda Piroska

A félegyházi sportrepülőtér tavaly ünnepelte fennállásának 60. évfordulóját. Az elmúlt évtizedek alatt számos üzemeltetője volt a létesítménynek. Kezdetben a Magyar Honvédelmi Szövetség (MHSZ) égisze alatt működött, majd 2002-ben az önkormányzat tulajdonába került. A város azóta ötévente, pályázati úton választ üzemeltetőt.

A repülőtér működése – a szakosztályok közötti használati viták, érdeksérelmek miatt – soha nem volt zavartalan. A városatyák most abban bíznak, végre nyugvópontra kerül az ügy.

Apró András, a repülőtér új vezetője érdeklődésünkre elmondta, az első és legfontosabb lépés, hogy rendbe tegyék a pályát, amely jelenlegi állapotában használhatatlan. Ahhoz, hogy alkalmas legyen a repülésre, pótolni kell többek között a pálya fölfestését, hogy az fentről is jól látható legyen. El kell végezni a pályák eredeti méreteinek, szegélyeinek helyreállítását és felszínének javítását is.

– Tavasszal kezdjük a felújítást. Olyan állapotba szeretnénk hozni a pályát, hogy azon biztonsággal fel- és leszállhassanak a repülőgépek. A hangár, kisebb javításokkal, alkalmas a repülők tárolására. Ugyanakkor a repülőgépek közül nem mindegyikkel érdemes foglalkozni – részletezte Apró András. Arról is beszélt, hogy a sportág évtizedekkel ezelőtt nagyon népszerű volt Félegyházán. A félegyházi repülőtér országos szinten is ismert és kedvelt volt a sportág szerelmesei körében. Ezt a régi népszerűséget szeretné a klub visszaállítani.

A repülőgépek közül nem minddel érdemes foglalkozni, mondja Apró András, a reptér új vezetője Fotó: Vajda Piroska

Az új üzemeltető pályázatában komplex hasznosításról ír. A klub azt tervezi, hogy a reptér hosszú távú üzemeltetésébe bevonná az önkormányzat mellett a város intézményeit és egyesületeit is. Véleményük szerint ugyanis önmagában a repülés nem képes fenntartani ekkora ingatlant. A megváltozott gazdasági és társadalmi helyzet ma már nem teszi alkalmassá a vidéki sportrepülőtereket az önálló működésre – olvasható a pályázati anyagban.

Tervezik továbbá a város és vonzáskörzetének iskoláiban a repülés népszerűsítését, így a reptér akár gyermeknapok, osztálykirándulások helyszíne is lehet a jövőben. A nyertes pályázó tervei között szerepel a jelenlegi szálló és közösségi épület felújítása is, az olcsó szálláshelyek megteremtése ugyanis lehetőséget teremtene táborok, versenyek, vetélkedők megszervezésére is.

Összefogtak a repülősök

A Kiskunfélegyházi Blue Sky Repülő Klub azzal a céllal alakult 2008-ban, hogy szemléletváltással és aktívan munkálkodó tagsággal új lehetőségeket teremtsen a félegyházi reptéren. A tagság az önkormányzattal közösen új alapokra szeretné helyezni a reptér üzemeltetését. Tagjaik aktív szereplői a repülős életnek, több évtizede a repülés különféle ágával foglalkoznak. Vannak köztük oktatók, pilóták, és lelkes amatőrök is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában