bács-kiskun

2018.01.21. 16:35

A permetszer is veszélyes hulladék

Évek óta kertészkedik, van egy kisebb szőlője, gyümölcsöse kiskunfélegyházi olvasónknak. Abban kért segítséget szerkesztőségünktől, hogy hol és milyen módon veszik át a gazdálkodóktól a lejárt szavatosságú növényvédő szereket.

Popovics Zsuzsanna

A fel nem használt, lejárt szavatosságú készítmények, mind a kiürült, még növényvédő szerrel szennyezett csomagolóanyag veszélyes hulladéknak minősül.

A témában a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara az illetékes. A megyei kamara elnöke, Kujániné Olga arról tájékoztatott, hogy kisebb mennyiségű lejárt szavatosságú növényvédő szert a Design Kft. kecskeméti telepén vesznek át, térítés ellenében. A nagyobb tételek begyűjtéséről a Bács-Kiskun Megyei Növényvédő és Növényorvosi Kamara e-mail-címén lehet bejelentést tenni ([email protected]­gmail.com). Az elszállítást a Földművelésügyi Minisztérium szervezi.

A Design Kft. részéről Hajdú Diána lapunknak elmondta: a növényvédő szeres göngyölegeket térítésmentesen átveszik a gazdálkodóktól. Aki fel nem használt permetszertől szeretne megszabadulni, az elektronikus levélben megírhatja a cégnek, hogy milyen hulladékról és mekkora mennyiségről van szó. Válaszul árajánlatot küldenek.

Tavaly egyébként az egész országban felmérték a történelmi növényvédő szerek mennyiségét a termelőüzemekben és forgalmazóknál. A megyei kamarákhoz lehetett/lehet bejelenteni ezeket a tételeket. Az elkövetkezőkben a Földművelésügyi Minisztérium tenderezteti meg, hogy melyik cég fogja összeszedni az anyagokat és elszállítani. Azt egyelőre nem tudni, hogy ez milyen mennyiségi határig lesz térítésmentes, és mettől fizetős a gazdálkodóknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában