Tiszakécske

2018.01.09. 06:48

Megújul a kisvasút, a kilátó és az iskolák

Több mint 1,4 milliárd forint pályázati támogatást nyert a tiszakécskei önkormányzat településfejlesztésre a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A támogatási összegből megújul majd többek között a kisvasút, iskolai és óvodai épületek, emellett új kilátóval és kerékpár­úttal is gazdagodik a város.

Koós Kata

Tiszakécske Móricz Zsigmond Általános Iskola alsó tagozat

Örömhírsorozattal zárult a tavalyi év vége Tiszakécske városa számára. Az önkormányzat által a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretein belül beadott mindhárom pályázat pozitív elbírálásban részesült: összesen több mint 1,4 milliárd forint pályázati támogatást nyert el a város településfejlesztésre.

– A beadott, TOP-os pályázataink négyféle irányultságot követtek. Iparterület- és energetikai fejlesztésre, turisztikára és egy kerékpárútra irányultak. Tavaly év végén, nagy örömünkre, egymást követték a jó hírek. Október-­novemberben értesültünk róla, hogy két TOP-os pályázatunk is nyert, december végén pedig érkezett a következő örömhír, hogy a harmadik pályázatunk is elnyerte a kért támogatási összeget – közölte Tóth János, Tiszakécske polgármestere.

– A teljes pályázati támogatási összegből körülbelül 400 millió forintot fordítunk majd iparterület-fejlesztésre. E projekt keretében két darab, körülbelül 1000 négyzetméteres csarnokot fogunk építeni az ÉPKER-telepen, melyeket majd vállalkozók bérelhetnek. Természetesen, a csarnokokhoz tartozó infrastrukturális feltételek is kiépítésre kerülnek majd: a közművesítés, a bejárati út és a parkoló – magyarázta.

Körülbelül 700 millió forintot energetikai fejlesztésekre fordít majd a városvezetés. A Móricz Zsigmond Általános Iskola alsó és felső tagozatának, valamint gimnáziumának épülete mellett megújul majd a Zeneiskola és az eltérő tantervű tagozat épülete, az Arany János úti és a Templom téri óvodák épületei, valamint a Hanusz közi önkormányzati épület is, ahol a szociális osztály dolgozik.

– Az épületek tekintetében külső szigetelés, nyílászárócserék, illetve fűtéskorszerűsítés történik majd – mondta.

A teljes pályázati támogatásból megközelítőleg 230 millió forintot turisztikai fejlesztésekre fordítanak.

– Teljesen megújul a keskeny nyomtávú kisvasutunk. Új pályát, nyomvonalat és gördülő szerelvényt kap majd nyitott és zárt kocsikkal, emellett a végállomás helye is megváltozik. A mostani végállomás helyén, a Szabolcska Mihály utca és a Strand utca kereszteződésében ugyanis egy körforgalom épül, ezért a végállomás átkerül a Sportcentrum mögötti részre, a Tisza kanyarulatába, a Lübbecke-ház irányába. Ott épül majd egy mozdonyszín, ahol télen zárt helyen tud majd parkolni a szerelvény. Továbbá a mostani Tisza-parti kilátónk helyére, mely a Miskó István sétányon található, egy új és sokkal magasabb, 14 méter talpmagasságú kilátót építünk majd – fejtette ki a polgármester.

Mindezek mellett új kerékpárúttal is gazdagodik majd a város.

– A Szabolcska utca és a katolikus templom közötti részen nincs megoldva a kerékpáros közlekedés, a kerékpárosoknak az úttesten kell haladniuk. Nagyon bonyolult szakasz, a tervek már megvannak, körülbelül 116 millió forintból fogunk oda kerékpárutat építeni – közölte.

A polgármester elmondta: a napokban veszi kezdetét a projektek megterveztetésének fázisa, és a terveik szerint jövő év elejére az összes beruházás megvalósul majd.

A Móricz Zsigmond általános iskola alsó tagozatának épülete is megújul

Több mint 991 millió forintot nyertek

Tóth János tiszakécskei polgármester elmondta: első két pályázatuk a Móricz Zsigmond ­Általános Iskola alsó és felső tagozatának, valamint gimnáziuma épületének energetikai fejlesztésére irányult. Első körben több mint 189 millió forint, másodjára pedig 295 millió ­forint pályázati támogatást ítéltek meg az épületek korszerűsítésére a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. December végén, néhány nappal karácsony előtt pedig újabb, több mint 991 millió forint pályázati támogatást nyert a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában