Kecskemét

2018.01.30. 19:05

Már büntetőügyekben is kötelező az elektronikus út

A polgári eljárásokban már 2016 óta kötelező az elektronikus kapcsolattartás a jogi képviselővel eljáró felek és a gazdálkodó szervezetek részére. Ez évtől a büntető- és a szabálysértési ügyekben is bevezették ezt a rendszert.

Hraskó István

Büntetőeljárásokban a január 1. után indult, míg szabálysértések esetében már a folyamatban lévő ügyekben is cégkapun vagy hivatali kapun keresztül, elektronikusan kell tartani a kapcsolatot a bíróságokkal a jogi képviselőknek, az ügyészségnek, a rendőrségnek, a szakértői intézeteknek, az állami szerveknek és a büntetés-végrehajtási intézeteknek. Szükséges továbbá a NAV honlapjáról letölthető általános nyomtatványkitöltő program telepítése is – közölte a Kecskeméti Törvényszék sajtóosztálya.

Mint hangsúlyozták, ha az elektronikus kapcsolattartásra köteles fél a szabályokat nem tartja be, akkor beadványa hatálytalan, azaz a bíróság azt figyelmen kívül hagyja, legyen szó akár kifogásról, vagy fellebbezésről. Ha a cégkapu hiánya miatt meghiúsul az elektronikus kézbesítés, a bíróság, az ügyészség és a nyomozó hatóság az iratot papíralapon kézbesíti, és rendbírságot szabhat ki. A védő részére adott meghatalmazás is csak akkor lesz érvényes, ha a dokumentumot elektronikusan rögzíti az úgynevezett rendelkezési nyilvántartásban. Az elektronikus okirat attól lesz hitelesített, hogy az azt küldő elektronikus aláírással és bélyegzővel látja el.

Az elektronikus kapcsolattartás lehetőségével az ügyvéd nélkül eljáró magánszemélyek is élhetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában