kecskemét

2018.01.27. 18:50

Ismeretterjesztő sétát tartottak a szabadidőközpontban

Szombaton folytatódott az Évszakos séták sorozat, melyben a Kiskunsági Nemzeti Park szakemberei ismertetik meg az érdeklődőkkel a szabadidőközpont élővilágát.

Horváth Péter

cof

Tavaly indult útjára az Évszakos séták elnevezésű tematikus programsorozat, melynek keretében könnyed, családi sétán ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Benkó Zoltán Szabadidőközpont állat- és növényvilágával. A sétát minden alkalommal a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai vezetik. Az előző évben a vízi élővilág sajátosságai és az őszi gombák adták a program tematikáját.

A hamar népszerűvé vált ingyenes ismeretterjesztő program idén is folytatódik. Az idei első tematikus sétán ragyogó napsütés és tavaszias idő fogadta a résztvevőket szombat délután a szabadidőközpontban. Az évindító séta keretében a téli madárfajokat, a növényvilág téli állapotát és a park rövid történetét mutatták be a szakemberek.

Tömegek voltak kíváncsiak a szombati ismeretterjesztő sétára Fotó: Horváth Péter

Gilly Zsolttól, a Kiskunsági Nemzeti Park szakértőjétől megtudhattuk, hogy a helyi védett területen számos téli madárfaj egyben ott is fészkel. A terület csicsergő lakóit – barkóscinege, a kékcinege, széncinege, a királyka, meggyvágó, pintyek – télen sokkal nagyobb tömegben lehet látni, lévén, hogy lehullt a fák lombozata, de mellettük több északi faj is itt telel.

A parkban főként erdőalkotó fákat lehet látni. Egy része parkerdő, ami azt jelenti, hogy olyan parkfák is vannak, amely fajták a város több pontján is megtalálhatók, de számottevő erdőterületen nőnek különböző Duna-Tisza közi és Kárpát-medencei fajok is (például nyárfák, tölgyek).

A programsorozat következő állomása tavasszal várható. A tavaszi költési időszakban a madarak élete kerül a megismerés fókuszába. Akkor azt is megtekinthetik az érdeklődők, hogy miként zajlik a gyűrűzés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában