kecskemét

2018.01.07. 06:50

A fiatalok között eredményesen népszerűsítik a katonai pályát

Öt éve irányítja a toborzó és érdekvédelmi munkát, a katonai igazgatási feladatok ellátását Magyarország legnagyobb megyéjében Durgó Tamás őrnagy.

Galambos Sándor

Toborzás. Több mint 200 különböző rendezvényen vettek részt az elmúlt öt évben az iroda munkatársai Fotó: Galambos Sándor

Szinte nincs is olyan városi rendezvény, falunap, állásbörze Bács-Kiskun megyében, amelyen nem lennének ott az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 1. Katonai Igazgatási és Érdekvédelmi Iroda munkatársai. Több mint kétszáz különböző rendezvényen vettek részt az elmúlt öt évben.

Rendszeresen látogatják a munkaügyi kirendeltségeket, a kecskeméti és a bajai főiskolai karokat, toboroznak a gólyatáborokban, évente általában húsz iskolában tartanak pályaorientációs órákat a tanulóknak és szüleiknek, évről évre levezetik az Országos Haditorna Verseny megyei döntőit, a hagyományos Nemzetközi Hadikultúra és Military Fesztivált pedig nélkülük talán már meg sem rendeznék. Gáldonyi Sándor százados koor­dinálásával pedig aktív szerepet vállalnak a katonahősök emlékének ápolásában is, a megye három városának négy középiskolája vesz részt a hadisírgondozási programban.

Toborzás. Több mint 200 különböző rendezvényen vettek részt az elmúlt öt évben az iroda munkatársai Fotó: Galambos Sándor

A kecskeméti Széchenyi István szakközépiskola és a Kodály Zoltán gimnázium, a kunszentmiklósi Virágh Gedeon szakközépiskola, valamint a bajai Jelky András szakgimnázium tanulói közül vállalták többen, hogy az érettségihez szükséges közösségi szolgálatot a két világháborúban elesett katonák emlékeit ápolva teljesítik.

– Közvetlen elöljáróinktól, Szűcs Imre ezredestől és Vitár Zsolt alezredestől a munkánkhoz ugyan minden támogatást megkapunk, de az általuk támasztott szerteágazó követelményrendszernek csak a szakmailag kiválóan felkészült, több évtizedes tapasztalatokkal rendelkező kollégáim segítségével és megértő, támogató családi háttér tudatában lehet csak eredményesen megfelelni – mondta a jubiláló irodavezető.

– A toborzás szempontjából jelentős rendezvényeket ugyanis általában hétvégeken tartják, de az érdekvédelmi körünkbe tartozókkal, az intézmények többségével is csak munkaidő után tudjuk tartani a kapcsolatot.

Durgó őrnagy és kollégái toborzó munkájának eredményeként Bács-Kiskunból egyre többen választják a kiszámítható katonai életpályát, öt év alatt közel 6500 érdeklődő kereste fel személyesen az irodát.

– A legtöbb fiatal konkrét, célratörő kérdésekkel érkezik. A nyolcadikosok általában ahhoz kérnek tanácsot, hogy milyen középiskolában érdemes továbbtanulniuk, ha katonák szeretnének lenni; a végzős középiskolásokat és a már korábban érettségizetteket pedig főleg az MH Altiszti Akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának felvételi követelményei, illetve a szerződéses szolgálat feltételei érdeklik.

Durgó Tamás kapcsolatot tart nyugállományú katonákkal is, ünnepi alkalmakkor köszönti őket Fotó: Galambos Sándor

Két évvel ezelőtt a Kiskunhalasi Szakképzési Centrum tanulói egyszerre több mint harmincan jelentkeztek önkéntes műveleti tartalékosnak – azóta közülük többen már szerződéses katonaként szolgálnak. Valamennyien Vezdán Csaba és Bátory Gábor tanítványai voltak. Pár hete pedig ugyanebből az intézményből ötvennyolc diák és hét pedagógus vállalt önkéntes szolgálatot a Kiskunhalasi járás területvédelmi századában.

– Jelenleg a középiskolás diá­kok és az egyetemi hallgatók körében tekintjük kiemelt feladatunknak a katonai pálya és az önkéntes területvédelmi tartalékos szolgálat népszerűsítését. Kiváló együttműködést sikerült ezen a területen kialakítanunk Nagy Viktor alezredessel, az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság megyei előkészítő részlegének vezetőjével és kollégáival. Toborzó munkánkat jelentős mértékben támogatják a megyei kormányhivatal munkatársai is. Két szakügyintézőjük, Suba-Tápai Krisztina és Csapó László elmúlt évben nyújtott segítségét az elöljárónk, Szűcs ezredes emléklappal is megköszönte – mondta Durgó őrnagy.

Kapcsolattartás intézményekkel, vállalatokkal, nyugállományú katonákkal, katonai igazgatási és kegyeleti feladatok irányítása – sokirányú elvárásnak kell megfelelnie egy irodavezetőnek. Durgó őrnagy azonban munkája mellett lakóhelye közösségi életében is jelentős szerepet vállal: kuratóriumi tagja a Szentkirályért Közalapítványnak, valamint egyik alapítója és elnöke a Szentkirályi Motoros Clubnak.

A Bács-Kiskun megyei iroda munkatársai közül az érdekvédelem területén Parádi Gyöngyi főtörzsőrmester, Király Endréné, Szűcsné Hat­vani Klaudia és Bárány Sándor közalkalmazottak dolgoznak, a katonai toborzás pedig elsősorban Bezerédi László törzszászlós és Kollár Ernő zászlós feladatköre. A hadisírgondozást és a fiatalok honvédelmi nevelését az irodavezető-­helyettes, Gáldonyi Sándor százados koordinálja.

Az ELTE végzős hallgatója

Durgó őrnagy jelenleg az ELTE pedagógiai kara emberi erőforrás tanácsadói szakának végzős hallgatója. Szakdolgozatának témája: a Magyar Honvédség a munkaerőpiacon, a katonai felnőttoktatás. Felesége óvodapedagógus, több, a gyermekek fejlesztésével, tehetségápolással kapcsolatos könyv társszerzője. Lánya, Nikolett a Szegedi Tudományegyetem első éves hallgatója – egy éve önkéntes műveleti tartalékos. Bence fia most végzi az általános iskolát, a Hódmezővásárhelyen szervezett nyári honvédelmi tábor végén bejelentette: lehet, hogy ő is a katonai pályát választja majd.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában