kalocsa

2018.01.06. 11:29

Fénysorompó épül az átjáróhoz

A jelenlegi táblás jelzés helyett még idén tavasszal fénysorompót telepítenek a kalocsai Paksi köz végén, még éppen belterületen haladó vasúti vonal közúti kereszteződésébe.

Gábor János

A cél, hogy biztonságosabbá tegyék az átkelést, mivel az évtizedekre forgalom nélkül maradt síneken az elmúlt pár évben újra megindult és egyre intenzívebbé vált a teherszállítás. A sínpár mellett elterülő lakótelepen családok százai élnek, rendszeresen használják is az útszakaszt, amelyet a naponta többször áthaladó szerelvények kereszteznek.

A sínpár jelentősége nem csak a Foktő melletti növényolajgyár vagonjai miatt nőtt meg, hanem jó eséllyel számítanak majd rá a tervezett Duna-­híd és a Paks II. projekt kivitelezői is. A napi néhány vonatnál jelentősen több fog elhaladni a területen, ezért az átkelő felújítása is szükségessé vált. A mostani, elfordult, így rosszul is látható táblák helyett fénysorompó kerül a kereszteződésbe – ennek finanszírozásáról az első negyedévben tárgyal az önkormányzat az érintett cégekkel.

A kivitelezést nem csak saját zsebből szeretné kifizetni a város, ezért egyeztetést kezdeményezett a költségek megosztásáról a Paks II. Zrt.-vel, a Pannon Növényolajgyártó Kft.-vel és a MÁV-val. Várhatóan utóbbi irányításával telepítenek új forgalomirányító rendszert a kérdéses helyszínre, döntés február végére, a kivitelezés márciusra várható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában