kecskemét

2018.01.29. 18:53

Életmentő hősöket képeznének a mentők

Hősképzést indított el az Országos Mentőszolgálat. Az életmentéshez kedvet és bátorságot érző laikusok minden hónapban ingyenes újraélesztés-oktatáson, gyakorláson vehetnek részt az OMSZ megyeszékhelyi mentőállomásain, így Kecskeméten is.

Hraskó István

– Maga a mozdulatsorozat könnyű, tapasztalataim szerint viszont a laikusoknak nagyon nehéz megfelelően cselekedni, racionális döntéseket hozni abban a felfokozott érzelmi állapotban, mikor családtagjuk, rokonuk, vagy akár egy idegen ember rosszul lesz. Az újraélesztés úgy működik, mint egy küzdősport, a mozdulatokat be kell vésni, hogy reflexszerűen, gyakorlatilag gondolkodás nélkül végre tudjuk őket hajtani, ha szükség van rá. Erről szól a Hősképzés – mondta el hétfőn Angeli Tamás mentőápoló a kampány kecskeméti állomásának első oktatásán.

Aki még nem próbálta az újraélesztést, vagy éppen bábun való rendszeres gyakorlással szeretné ébren tartani megszerzett tudását, azt mostantól minden hónap utolsó hétfőjén 15 és 17 óra között várják a kecskeméti mentőállomás szakemberei. A képzés-oktatás, a hasznos tanács teljesen ingyenes.

- Keringésmegállás esetén az az idegsejtek pusztulásáig négy perc van, utána teljesen visszafordíthatatlan a folyamat. Ez alatt a négy perc alatt a légzés, keringés támogatásával van rá esély, hogy az újraélesztés sikeres lesz, és a páciens később teljes életet tud élni. Ha valaki csak riasztja a mentőket, de pánikol, és nem csinál semmit, akkor előfordulhat, hogy menthetetlen lesz a helyzet, mire kiérkezünk. Mindenképpen cselekedni kell, még ha valaki nem teljesen jól is kezd az újraélesztéshez. A bordatörés sem számít ilyen vészhelyzetben – mondta Angeli Tamás.

A Hősképzés első két résztvevője a Bolyai János Gimnázium két diákja, Deák Tamara és Kiss Vivien volt. Az ifjú hölgyek meglepően szakavatott, mondhatni profi módon végezték az újraélesztést, látszott, hogy nem először alkalmaznak mellkaskompressziót, ismerik a ritmust, és az egész folyamat menetét. Kiderült, ez nem véletlen: önkéntesek a Magyar Ifjúsági Vöröskeresztnél, tavaly egy táborban elsajátították az életmentés technikáját, és aztán csatlakoztak a Balatoni Elsősegélynyújtó Szolgálathoz. Két hétig voltak készenlétben a strandokon, ha valakinek segítségre lenne szüksége.

Kérdésünkre azt is elárulták: érdeklődésük annyira komoly, hogy később mentőtisztként szeretnének dolgozni, nem véletlen hát, hogy minden lehetőséget kihasználnak a gyakorlásra. De Tamara és Vivien egyébként is szociálisan rendkívül érzékeny: szoktak járni óvodákba hátrányos helyzetű gyerekekhez, segítenek az idősek otthonában, fiataloknak tanítják az elsősegélynyújtást, emellett részt vesznek adománygyűjtésekben, ételosztásokban.

Sok ezer embert lehetne megmenteni

Magyarországon évente több ezer ember hal meg hirtelen szívmegállás következtében utcán, közterületen. Többségük megmenthető lenne, ha valaki perceken belül megkezdené az újraélesztést, a mellkasi nyomásokat. A mentők által évente észlelt mintegy hatezer hirtelen vérkeringés-megállás esetében csak akkor van igazi esélyünk az újraélesztésre, ha a mentő megérkezéséig valaki elkezdi a mellkasnyomásokat. A nemzetközi szakirodalom szerint az azonnal megkezdett újraélesztéssel és egy gyorsan megérkező defibrillátorral az újraélesztések akár 60 százaléka sikeres lehetne, ami Magyarországon évente több ezer emberéletet jelent.

Segíthet a Szív City

A helyzet javításának érdekében októberben különleges életmentő applikáció indult Magyarországon. A Szív City lényege, hogy bárki, aki késztetést érez arra, hogy vészhelyzetben életet mentsen, egy applikáció segítségével riasztást kaphat mobiltelefonjára, ha a közelében közterületi újraélesztésre van szükség. Az applikáció az elsősegélynyújtót gyorsan a helyszínre navigálja, így pillanatokon belül elkezdheti az újraélesztést, a mentő megérkezéséig is esélyt adhat a betegnek a túlélésre. Az applikáció összeköttetésben áll a mentők irányítórendszerével, vagyis az oda beérkező segélyhívás alapján a mentésirányító nem csak mentőautót indít a helyszínre, hanem egy gombnyomással riasztja a legközelebbi Szív City elsősegélynyújtókat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában