Fülöpszállás

2018.01.05. 06:54

Bivalycsorda baktatott át az 52-es főúton

Az 52-es főúton csütörtökön hajtották át a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság 120 bivalyát. A szabadszállási Zab-székről a fülöpszállási Kígyós-háti Állattartó Telepre vonult a csorda.

Koós Kata

– A nyári legelőterületen mindig helyezünk el plusztakarmányt a bivalyok számára. Mikor az elfogy, akkor hajtjuk át az állatokat téli szálláshelyükre. A téli szálláshelyen, zártabb körülmények között az éppen esedékes orvosi vizsgálatokat is el lehet rajtuk végezni – mondta el Vén János, a Kígyós-háti Állattartó Telep vezetője. Kifejtette: a házi bivaly őshonos háziállatunk. A szarvasmarhánál igénytelenebb állat, mely szívesen fogyaszt sást, nádat és egyéb vízinövényeket, melyeket más állatok kevésbé kedvelnek. Igénylik a vizes, dagonyázásra alkalmas helyeket, ezáltal kiemelten hasznosak és alkalmasak a természetvédelmi szempontból fontos vizes élőhelyek, a gépekkel nem kaszálható tómedrek, csatornapartok kezelésére.

Legelésükkel és taposásukkal felnyitják e területeket, nyílt vízfelületeket hoznak létre, valamint megakadályozzák az özönnövények elszaporodását és a túlzott nádasodást. Ezzel nagyban hozzájárulnak a szikes mocsarakra jellemző fajgazdag madárvilág visszatelepüléséhez. A legelésük miatt rövidebb füvű gyepek megfelelő költőhelyet és táplálékforrást biztosítanak például a ­godák, bíbicek, cankók és guli­pánok számára.

Azt is megtudtuk: a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság teljes bivalyállománya jelenleg több mint 1000 példány, melyből több mint 800 állat a Kígyós-háti Állattartó Telepen várja majd a tavaszt, mikor visszatérhetnek nyári legelőterületükre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában