vádirat

2018.07.21. 16:04

Vesztegetéssel vádolja az ügyészség a halasi kórház volt főigazgatóját

A vádirat szerint 26 millió forint kenőpénzt fogadott el a volt főigazgató 7 évvel ezelőtt egy 2010-ben megpályázott 1,3 milliárd forintos, uniós támogatásból megvalósuló felújítással kapcsolatban. A kiszemelt cég ugyan nem nyert a pályázaton, de a bíróság korábban első fokon már megállapította a volt főigazgató és két társának bűnösségét és végrehajtandó börtönbüntetést szabott ki. A Bács-Kiskun megyei Főügyészség a vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények miatt indult ügyben indítványozta az első fokon hozott ítélet helybenhagyását – tudatta közleményében az ügyészség.

Pozsgai Ákos

Fotó: Pozsgai Ákos

Az ügyészségi tájékoztató szerint a kiskunhalasi kórház nonprofit cége uniós pályázati felhívásra 2010 februárjában pályázatot nyújtott be 1 milliárd 342 millió forint értékű fejlesztéshez szükséges összeg megszerzésére a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez, amely a pályázatot támogatandónak ítélte.

Az eljárás egyik vádlottja – aki később az intézmény főigazgatója lett – a vádbeli időszakban a nonprofit cég ügyvezetője volt. Az ügy másik két férfi vádlottja 2010-ben ismerkedett meg az ügyvezetővel, közöttük baráti viszony alakult ki. A másik két vádlott azt kérte a nonprofit cég ügyvezetőjétől, hogy a pályázat kivitelezési munkáinak elnyerése érdekében támogassa a közbeszerzési eljárás során az általuk képviselt építőipari céget.

A két vádlott felajánlotta az ügyvezetőnek, hogy „baráti kölcsön” címen adnak neki pénzt, amelyet ő az építőipari cégnek nyújtandó „segítség” ellentételezéseként kap. Az ügyvezető az ajánlatot elfogadta, így 2011 augusztusában először 10 millió forint, majd 2011 novemberében 16 millió forint készpénzt vett át.

A vádlottak 2012 augusztusában, a közbeszerzési eljárással kapcsolatban az egészségügyi intézményben meghirdetett tárgyalás előtt találkoztak. Megállapodtak abban, hogy az ügyvezető a szóbeli forduló során különböző jelzésekkel fogja segíteni építőipari cég képviselőjét, hogy elnyerje a pályázatot. Az ügyvezető azonban mégsem tudott jelzéseket adni, és a pályázatot egy másik cég nyerte meg.

Fotó: Pozsgai Ákos

A közbeszerzéseket több részletben írták ki, a vádban szereplő 1,3 milliárd forintos értékre, ami többek között a szabadon álló, többszintes kórházépület „torony” épületrészének a 3. szinttől a 6. szintig (összesen 4 szint újépítés) történő bővítése. A „torony” épület meglévő részének, a hotelrészleg, a központi technológiai tömb és a rendelőintézet átalakítása, korszerűsítése, a járóbeteg szakellátás épületrészéhez tartozó árkádsor 66 négyzetméteres beépítése volt. Összesen 10 cég pályázott, a nyertes Kft. 1,19 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a beruházást.

A bíróság első fokon a halasi kórház tavaly decemberben leköszönt egykori főigazgatóját vesztegetés elfogadásának bűntettében, míg a másik két vádlottat vesztegetés bűntettében, illetve egyiküket hamis magánokirat felhasználásának vétségében mondta ki bűnösnek. Ezért a bíróság az ügyvezető vádlottat 5 év börtönbüntetésre és 5 év közügyektől eltiltásra, míg bűntársait 3, illetve 2 év börtönbüntetésre és ugyanekkora tartamú közügyektől eltiltásra ítélte. Az ügy tárgyalása másodfokon a Kecskeméti Törvényszéken folytatódik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában