Kecskemét

2018.07.13. 14:00

Több autóból is kilopták a benzint Kecskeméten

Több olvasó is jelezte szerkesztőségünknek, és a legnagyobb közösségi oldalon is szárnyra kélt a napokban, miszerint ismét trükkös üzemanyagtolvajok keserítik meg a kecskeméti autósok mindennapjait.

Maksa Balázs

benzin, benzinkút

Szinte napra pontosan öt évvel ezelőtt foglalkoztunk részletesen a témával. Akkor a tolvajok az éj leple alatt – sokszor a kocsikat is megrongálva – lopták ki az üzemanyagot a járművekből. A legtöbb esetben „csak” az üzemanyagcsöveket vágták el, de akadt olyan is, akinek az autóján az üzemanyagtartályt hasították ki, hogy hozzájussanak a tankban lévő naftához. 2013-ban a legtöbb bejelentés a Hunyadivárosból és a Széchenyivárosból érkezett a rendőrséghez, de Hetényegyházán, a Bethlenvárosban és a Petőfivárosban is történtek hasonló lopások.

Az elmúlt napokban előforduló, a korábbiakhoz kísértetiesen hasonlító esetekkel kapcsolatban megkerestük a rendőrséget. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferensétől megtudtuk, hogy az elmúlt másfél hónapban mindössze két feljelentés érkezett a Kecskeméti Rendőrkapitányságra autóból történt üzemanyaglopás ügyében. Horváth Erika hozzátette: mindkét feljelentés kapcsán a nyomozás jelenleg is folyamatban van, így azokról bővebb információkkal nem szolgálhatnak, azonban általánosságban elmondható, hogy autótípusra, helyszínre nem lehet szűkíteni a lopásokat.

Illusztráció
Forrás: police.hu

Egyelőre tehát nem beszélhetünk tömeges jelenségről, bár a megkárosított autósok közül sokan nem is tesznek feljelentést.

Az általunk megkérdezett autószerelő szerint nem lehet elég hatékonyan védekezni az üzemanyagtolvajokkal szemben, ugyanis számos autótípusnál könnyen hozzáférhető helyen van a benzincső, vagy ha éppen el is van rejtve, a tankot a legtöbb modellnél könnyen ki lehet vágni. A szakember elmondta azt is, hogy az ellopott üzemanyagon túl, az okozott károk javítási költsége a néhány tízezer forinttól, akár százezres nagyságrendig is terjedhet.

A leghatásosabb védekezés talán az lehet, ha garázsban, vagy zárt udvarban parkolunk. Ha erre nincs lehetőségünk, akkor célszerű olyan parkolóhelyet választani, ahol nagyobb a mozgás, hamarabb megzavarhatja egy-egy járókelő, vagy autós a tolvajokat. Ha van rá lehetőség, akkor pedig érdemes egy lámpa alatt parkírozni éjszaka.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában