frissítve

2018.06.13. 07:29

Letarolta Bács-Kiskunt a vihar

Szerda kora reggelig országszerte több mint 340 esetben riasztották viharkárokhoz a tűzoltókat, és még mindig érkeznek újabb bejelentések. Az éjszaka folyamán elsősorban Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében volt szükség az egységek beavatkozására a mostoha időjárás miatt.

Maksa Balázs

Forrás: MTI

Fotó: Ujvári Sándor

18:30-kor a Nemzeti Közművek közleményben adta hírül, hogy munkatársaik a vihar okozta hibák 95%át kijavították

A Nemzeti Közműveknél 250 fő, 100 szerelőkocsival, 60 munkagéppel dolgozott azon, hogy kijavítsák a vihar okozta hálózati károk többségét és újra biztosítsák a folyamatos villamosenergia-ellátást az ügyfelek számára.

A Nemzeti Közművek több száz munkatársa látott neki már az éjszaka, hogy mielőbb felszámolja a szolgáltatási területén keddről szerdára végigszáguldó vihar okozta tömeges üzemzavart, így késő délutánra az áramszolgáltatásból kiesett ügyfelek száma 100 000-ről egy-két ezerre csökkent. Jelenleg Bács-Kiskun megyében Kunadacson és Lakiteleken dolgoznak még a szerelők. Csütörtökön, a kisfeszültségű hálózaton keletkezett hibák javításával folytatódik a munka – számolt be a szolgáltató.

FRISS: Éjféltől szerda délutánig mintegy ötszáz esetben kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Az éjszakai vihar a legtöbb kárt Pest, Bács-Kiskun, Békés és Csongrád megyében okozta. A tűzoltók folyamatosan dolgoznak a károk elhárításán, de még mindig érkeznek újabb bejelentések házakra, utakra dőlt fákról, vagy esővízzel telt pincékről. Ócsán, a Kiss János utcában például két fenyőfa dőlt ki, az egyik a garázsra, a másik a szomszéd házra. Békéscsabán, több helyen is, így a Csabai utcában is villanyvezetékre dőlt egy vihar által kicsavart fa. Bár a szolgáltatók munkatársai is folyamatosan dolgoznak, több településen, összesen 3500 fogyasztónál még mindig nincs áram – adta hírül szerdán 16 órakor a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

 

Előzmények

Országszerte komoly károkat okozott a keddről szerdára virradóan pusztító heves vihar. A tűzoltókat kidőlt fákhoz, letört ágakhoz riasztották Bács-Kiskun megyében is, ahol egyebek közt Kecskeméten, Baján, Fülöpházán, Izsákon, Lajosmizsén és Szabadszállásnál kellett ilyen feladatokkal megbirkózniuk a rajoknak.

Az ország több térségében is fennakadásokat okozott az áramszolgáltatásban az éjszakai vihar. Szünetelt korábban az áramszolgáltatás Pest és Bács-Kiskun megye egyes településein. Pest megyében összesen csaknem húszezer fogyasztót érintett az üzemzavar. Nem volt villany Kecskemét térségében 42 ezer, Baja környékén pedig 5900 fogyasztónál sem.

A legfrissebb információink szerint szerdán kora reggel Bács-Kiskun megyében több mint 13 ezer 600, Békés megyében csaknem 12 ezer 500, Csongrád megyében 3400, Pest megyében pedig mintegy 9500 fogyasztónál nem volt áram. A szolgáltatók dolgoznak az üzemzavarok elhárításán.

Kunszentmiklós központjában rádőlt egy fa egy büfés kocsira
Fotó: Agárdi Gábor

– Egész éjjel dolgoztak a megye tűzoltói és az áramszolgáltató szakemberei a viharkárok felszámolásán. A tűzoltókhoz kedden éjjel 11 órától szerda reggel 7 óráig mintegy 50 bejelentés érkezett, főként kidőlt fákhoz, leszakadt faágakhoz riasztották őket. A megye minden területéről érkeztek segítségkérések, a legtöbb hívás Kecskemétről és környékéről futott be a tűzoltókhoz. Az egységek jelenleg is dolgoznak, de az ismert káresetek nagy részét már felszámolták – tájékoztatta a baon.hu-t Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Az olvasóinktól kapott információk alapján az éjszaka folyamán több út sem volt járható Kecskemét környékén. Kidőlt fák akadályozták a közlekedést az 52-es és 54-es főutakon, a szentkirályi, a kerekegyházi és a ballószögi úton, de Kecskemét belterületén is akadtak járhatatlan, eltorlaszolt utak.

A katasztrófavédelem közlése szerint az éjszakai viharban személyi sérülés nem történt.

Kecskeméten, a Nyíri úton egy társasház belső udvarában is károkat okozott a vihar
Fotó: Trepák Ildikó

Olvasónk autójára menet közben dőlt rá egy fa

Maczkó Gáborék a Kecskemét-Szentkirály közötti úton haladtak, amikor autójukra dőlt egy fa. Nagy szerencséjük volt, hogy senki sem sérült meg. Hétvégén egy hasonló eset történt Tolna megyében is – melyről itt számoltunk be. Akkor Dombóváron egy negyven méteres fa dőlt egy autóra, amelynek öt utasa közül négy elhunyt.

Fotó: Maczkó Gábor
Fotó: Maczkó Gábor

Orgoványon 1740 háztartást érintett a vihar

Gál Szilviát, Orgovány polgármesterét az Orgoványi Önkéntes Tűzoltókkal végzett kármentesítés során értük utol. A polgármester elmondta, hogy a nyugatról keleti irányba végigsöprő vihar késő este csapott le a településre, aminek következtében eltört egy kerítésen belül álló villanypózna, amit csak a vezeték tartott meg. Egy másik helyen faág szakadt a villanyvezetékre, amit rövid időn belül eltávolítottak. A Hárs utcában egy nagyméretű hársfa dőlt egy lakóépületre, valamint a Rákóczi utcában egy platánfa nagyméretű ága szakadt le, ami egy villanyvezetékre esett.

Gál Szilvia elmondta, hogy a település egészét érintette a vihar. A polgármestert a megyei katasztrófavédelem tájékoztatta arról, hogy a település 1740 háztartásában tapasztaltak áramkimaradást. Hajnali fél hat után a település több részén helyreállt az áramszolgáltatás, de napközben még 300 feletti háztartás maradhat áram nélkül.

Az Orgoványi Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek is sok munkát adnak a viharkárok

A helyszínt az önkéntes tűzoltóság mellett a helyi polgárőrség biztosította. Orgoványon személyi sérülés nem történt.

A helyi riasztások feldolgozása után az Orgoványi Önkéntes Tűzoltóság a megyei katasztrófavédelem munkáját segíti majd Kecskeméten.

Az Orgoványt Helvéciával összekötő úton több fa is akadályozta a forgalmat

Fennakadások vannak a vonatközlekedésben is

A Budapest-Kelebia vonalon, Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között szerda hajnalban egy kidőlő fa leszakította a felsővezetéket, ezért ezen a szakaszon ideiglenesen szünetel a vonatközlekedés. Dömsöd és Kunszentmiklós-Tass között vonatpótló autóbusz közlekedik, az átszállások miatt 30-60 perccel hosszabb lehet a menetidő a kelebiai vonalon – olvasható a Mávinform közleményében.

Közel száz ezer háztartásban volt átmeneti áramszünet – jelenleg is dolgoznak a szakemberek

– Tömeges üzemzavart okozott a Nemzeti Közművek szolgáltatási területén a Dél-Alföldön éjszaka végig vonult hatalmas vihar. Az erős, helyenként 100 km/h-t is meghaladó széllel érkezett vihar a hajnali órákban közel 100 000 ügyfélnél okozott átmenetileg áramszünetet. Kora reggelre azonban a Nemzeti Közművek munkatársai már 70 000 helyen helyreállították a szolgáltatást – tájékoztatta a baon.hu-t Csala Gabriella, az NKM Áramszolgáltató Zrt. kommunikációs munkatársa.

Az áramszolgáltatás helyreállításán dolgoznak Nemzeti Közművek szakemberei és alvállalkozóik június 13-án Kecskemét-Borbás külterületén, ahol az éjszakai vihar fákat döntött a kis- és középfeszültségű távvezetékekre
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Elmondta, Baja és Kecskemét térségét érintette leginkább a vihar, kelet felé vonulva Békéscsaba térségében is károkat okozott. A kiesésekkel leginkább érintett területek Kecskemét, Nagykőrös és Cegléd térségében vannak, valamint Békéscsaba, Gyula és Békés városok környezetében. A letört ágak és a tövestől kifordult fák a villamoshálózatra zuhantak, oszlopok törtek ki, emiatt tömeges üzemzavar alakult ki. A Nemzeti Közművek munkatársai egész éjszaka dolgoztak, azonnal megkezdték a hibák felderítését és ahol lehetett, megkezdték a javítást. A helyreállítás folyamatos, a Nemzeti Közművek 100-nál is több szakembere dolgozik a helyszíneken.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a kidőlt fák sok helyen leszakították a hálózatot, a leszakadt vezetékek megközelítése élet- és balesetveszélyes! Arra kérnek mindenkit, amennyiben ilyet tapasztalnak, haladéktalanul jelentsék be a telefonos ügyfélszolgálaton a +36 62 565 881-es számon.

Elmondta továbbá, hogy a Nemzeti Közművek áramszolgáltatójának munkatársai a katasztrófavédelemmel együtt mindent megtesznek, hogy a lehető legrövidebb időn belül visszaálljon a minőségi áramszolgáltatás.

Kecskemét-Borbás környékén rengeteg kárt okozott a vihar
Fotó: Ujvári Sándor / MTI

Ha bármilyen információjuk, fotójuk, esetleg videójuk van az éjszakai viharról, bátran küldjék el a [email protected] e-mail címünkre. A legjobb fotókból galériát készítünk.

Nyitókép forrása:

Ujvári Sándor, MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában