Kecskemét

2019.03.19. 14:00

Halálos baleset szimulációját nézte végig több száz diák (videó)

Ittas sofőr, karambol, cserbenhagyó, sikoly, beszorult ajtók, füst, újraélesztés, halál – baleseti szimulációval igyekeztek rádöbbenteni a kecskeméti középiskolásokat, hogy a közlekedés minden résztvevője felelősséggel tartozik tetteiért.

Hraskó István

Kedden egész délelőttre lezárták a Deák teret Kecskeméten, ahol a rendőrség, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat szervezésében középiskolás diákoknak tartottak baleseti szimulációt.

– Mivel ütközött? – kérdezte ijedt tekintettel egy idős úr az Alföld Áruház előtti csúnyán összetört autót és a többszáz fős tömeget látva, de pár másodperc múlva megnyugodott, mikor megtudta, hogy szerencsére csak megrendezett a karambol. Az elején még beszélgető, nevetgélő fiatalok jó része pár perc múlva már csöndben figyelte a drámai szituációt – azaz vélhetően hatással volt rájuk a „színdarab”, és természetesen ez is volt az akció célja.

A kitalált történet a baleseti okok és a a helytelen magatartások egész sorát felvonultatta: a szerencsétlenül járt autó vezetője ittas volt, a hátul ülő utas nem használt biztonsági övet, a karambolban érintett másik gépkocsi sofőrje segítségnyújtás nélkül elhajtott, az elsőként odaérkező nem tudta/merte megkezdeni az újraélesztést. Testközelből láthatták a diákok, hogy a tűzoltóknak cseppet sincs egyszerű dolguk, amikor a sérülteket próbálják kiszabadítani, kivágni a roncsokból, vigyázva arra, nehogy tovább rontsanak a helyzetükön. De végiggondolhatták azt is, mennyi esély van az életben maradásra akkor, ha a baleset éjszaka, egy nem túl forgalmas úton történt, hiszen ilyenkor nagyon sok idő telhet el a mentők kiérkezéséig.

A szimulációt kitaláló és koordináló Farkas Attila rendőr főtörzszászlós, balesetmegelőzési előadó elmondta: ugyan pár éve készítettek egy figyelemfelhívó filmet (" target="_blank" rel="noopener nofollow">Hiszem, ha látom címmel), de fontosnak tartják, hogy a középiskolások közvetlen, de mégsem saját benyomásokat is szerezzenek a balesetekről. Hiszen ez a korosztály hamarosan bekapcsolódik a közlekedésbe, és így tisztában kell lenniük azzal, hogy az útra kihajtva felelősséggel tartoznak tetteikért. Az előadó hozzátette: nyilván nehéz mérni egy ilyen szimuláció eredményességét, de a pedagógusok visszajelzései szerint a fiatalokban mélyebb nyomot hagy, mint ha csak tanórán hallanának a balesetekről, így lehet abban bízni, hogy jobban oda fognak figyelni, ha megszerzik a jogosítványt.

A teljes baleseti szimuláció itt tekinthető meg:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában