kék hírek

2019.07.13. 13:03

Gondatlan gallyazás miatt halt meg egy kecskeméti férfi

Két férfi szabálytalanul és gondatlanul gallyazott egy fát egy Kecskemét környéki tanyán februárban, majd egy leeső faág az egyikük fejére zuhant, aki emiatt másnap elhunyt. A rendőrök befejezték az ügy vizsgálatát, az iratokat átadták az ügyészségnek.

police.hu

Forrás: police.hu

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Osztálya nyomozást folytatott halált okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt M. Jánossal szemben – írja közleményében a police.hu.

A gyanú szerint a 45 éves férfi 2019. február 2-án egy másik helybélivel együtt favágási munkát végzett egy Kecskemét környéki tanyán. A munkálatokat gallyazással kezdték. M. János egy fának támasztott létráról motoros láncfűrésszel vágta az ágakat, miközben társa a földön állva fogta a létrát, nehogy eldőljön. Az egyik ág átvágás előtt elrepedt, megcsavarodott, és az 51 éves férfi fejére esett. A sérültet a helyszínre érkező mentők ellátták és kórházba szállították, azonban a baleset során elszenvedett koponyasérülés következtében másnap elhunyt.

Fotó: police.hu

A nyomozás során beszerzett adatok szerint M. János nem rendelkezett fakitermeléshez szükséges végzettséggel, nem volt kisgépkezelői vizsgája sem. A fa gallyazását motoros láncfűrésszel, létrán állva végezte, azonban a létrát eldőlés, illetve elcsúszás ellen nem rögzítette. Egyéni védőfelszerelést és – a gallyazásánál – rögzítő kötelet sem használt, illetve az ágat úgy vágta, hogy munkatársa közvetlenül a fa alatt tartózkodott. Kiderült az is, hogy munkavégzés közben, valamint azt megelőzően szeszes italt fogyasztott.

Fotó: police.hu

A szabadlábon védekező kecskeméti gyanúsított ügyében a főkapitányság nyomozói a szükséges eljárási cselekményeket elvégezték, és az iratokat vádemelési javaslattal a napokban átadták az illetékes ügyészségnek.

Fotó: police.hu

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy fakitermelési munkát csak megfelelő szakmai végzettséggel rendelkező személy végezhet, továbbá a munkavégzés során a vonatkozó előírásokat maradéktalanul be kell tartani, így a hasonló balesetek elkerülhetőek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában