petőfiszállás/kecskemét

2018.09.18. 11:30

Beismerte a brutális gyilkosságot és a rablást is a petőfiszállási férfi

Kedden állt bíróság elé V. Zénó, aki 2010-ben brutális kegyetlenséggel megölt egy idős nőt Petőfiszálláson, de csak 2017-ben bukott le, amikor kirabolta volt tanítónőjét.

Hraskó István

A korábban alkalmi munkákból élő, hét osztályt végzett, a törvényszékre bilincsben bevezetett V. Zénó nem tett vallomást Surányiné dr. Pólik Edina büntetőtanács előtt, csak lehajtott fejjel ült a vádlottak padján. Viszont felolvasott vallomásaiból kiderült, hogy a rendőröknek részletesen beismerte a gyilkosságot és a rablást is. A 2010-es emberölés kapcsán annyit jegyzett meg – szintén a nyomozóknak – hogy nagyon megbánta, sokat gondolt rá, és örült, hogy kibeszélhette. Azt is hozzátette, hogy tartozásai miatt rabolt, de tudja, hogy nem ez lett volna a módja a pénzszerzésnek.

Sokáig nem derült fény a gyilkos személyére

2010. augusztus 21-én szomszédja holtan találta petőfiszállási tanyáján a 66 éves Sz. Gergelyné Erzsébetet. Az idős hölgy egyedül élt, magányosan, zárkózottan töltötte napjait, csak egy-két szomszédjával és a falugondnokkal tartotta a kapcsolatot. Mindenki úgy tudta, hogy nem tart otthon pénzt, és egyébként sem mondható tehetősnek. Nyugdíjából tartotta fenn magát, az ebédet is úgy vitte ki neki a falugondnok. Ezért sem értették a falubeliek, miért végeztek vele.

A rendőrség nagy erőkkel kezdett nyomozásba. Szabó Vendel ezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi főkapitány-helyettese korábban portálunknak elmondta: az adatgyűjtés során több száz személyt kérdeztek meg és 114 tanút hallgattak ki, ám nem sikerült a tettesre ráakadniuk (mint kiderült, 2010-ben és később sem került a rendőrség látókörébe, egészen 2017-ig). Az biztos volt, hogy áldozatát szúró-vágóeszközzel és kézzel-lábbal is bántalmazta.

A nyomozást 2014-ben felfüggesztették, és csak 2017 szeptemberében jött el a pillanat, amikor újra lehetett nyitni az aktát. Ekkor ugyanis rablás történt a gyilkosság helyszínétől 2 kilométerre, ugyancsak egy tanyán. Egy most 42 éves petőfiszállási férfi, V. Zénó támadt egy 83 éves asszonyra, Cs. Györgynére, aki egyébként korábban a tanára volt. A rabló bízott benne, hogy régi tanítónője nem fogja felismerni, és ez a számítása végülis bejött – a többi már kevésbé. A tanya udvarán lévő WC-ben bújt el, majd amikor a néni arra ment, előugrott rejtekhelyéről és egy kést szorított az idős asszony torkához. Pénzt követelt, a nő elárulta, hol a pénztárcája, ebben 7 ezer forintot talált a rabló, de ez nem volt neki elég. Az idős sértett mondta, nincs nála több, át kell mennie a pár száz méterre lévő szomszédjához kölcsönkérni. A rabló beleegyezett, csak negyedóra múlva fogott gyanút, és bújt el az erdőben. Cs. Györgyné, a néni a szomszédból hívta a polgárőröket és rendőröket, és a kiérkező körzeti megbízottak percek alatt elfogták a férfit, aki a bicskáját maga felé tartotta, de később kijelentette, nem akart öngyilkos lenni. Ruhájából előkerült a sértett pénze. Őrizetbe vették, először a rablás miatt hallgatták ki, de a nyomozók két nap múlva rákérdeztek a 2010-es gyilkosságra is. V. Zénó először csak annyit ismert el, hogy végzett alkalmi munkát Sz. Gergelyné tanyáján, de ekkor még tagadta, hogy köze lenne a gyilkossághoz. Vállalta a poligráfos vizsgálatot, és ekkor megtört, bevallotta, hogy ő végzett az idős asszonnyal.

Rendkívüli brutalitással ölte meg az idős nőt

A férfi vallomása szerint a kertfelásásért kért 6 ezer forintot Erzsike néni különböző indokokra hivatkozva öt évig nem fizette ki neki, pedig többször kérte. Végül úgy döntött, mindenképpen megszerzi a pénzt. 2010. augusztus 19-én délután felkereste, ám az idős asszony felháborodott a követelésén. Dulakodni, lökdösődni kezdett az idős nővel, aki közölte, hogy rendőrt hív. A vádlott ekkor bedühödött, mint mondta, „eldurrant az agya”, először egy partfis nyéllel ütötte az asszonyt, majd amikor a földre került, ollóval a hátán és a tarkóján tízszer megszúrta, rálépett a nyakára. Ezután kenyérvágó késsel támadt az idős nőre, de a kés pengéje elhajlott, ezért egy másikkal szúrta a hátán és a nyakán. Ennek a késnek meg letört a pengéje a nyeléről, de a vádlott még ekkor sem hagyta abba a bántalmazást, addig verte az asszonyt, amíg meg nem halt. Végül a tanyáról még további 60 ezer forintot vitt el.

– Vádlott a sértettet hosszan, többféle bántalmazási móddal, az átlagost lényegesen meghaladó, rendkívüli brutalitással, embertelenséggel, az emberi mivoltából kivetkőzve követte el – mondta el Lakosné dr. András Ildikó ügyésznő.

Lecsúszott és elaadósodott

V. Zénó 2016-ban eladta a szülői házat, az ezért kapott pénzt viszont felélte, hetente ötször járt kocsmába, és sokat vesztett játékgépen is. Fokozatosan eladósodott, egy haverjának több tízezer forinttal tartozott, és mikor barátja kérte, adja meg neki, V. Zénó úgy döntött, egy idős, egyedül élő személy kirablásával szerez pénzt. Volt tanítónőjére esett a választása.

Jelenleg is előzetes letartóztatásban van a férfi

A megyei főügyészség a férfit aljas célból, különös kegyetlenséggel, bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés, továbbá önbíráskodás, kifosztás, minősített rablás és felfegyverkezve elkövetett magánlaksértés bűntettével vádolja és vele szemben életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. A jelenleg előzetes letartóztatásban lévő vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában