Kecskemét

2019.04.25. 11:38

Ammóniaszivárgás miatt evakuálták a baromfifeldolgozó kecskeméti telephelyét

Szerda délután óta csak a katasztrófavédelem munkatársai léphetnek be a kecskeméti baromfi feldolgozó Ceglédi úti telephelyére, melyet ammóniaszivárgás miatt evakuáltak. A dolgozók az utcán várakoznak arra, hogy felvegyék a munkát.

Horváth Péter

Fotó: Horváth Péter

 

Friss:

Helyszíni információink alapján a dolgozók a déli órákban ismét munkába álltak, de a katasztrófavédelem munkatársai továbbra is a helyszínen maradtak.

Meg nem erősített információink szerint a hűtéshez használt ammónia szivárgása miatt szerda délután 3 óra körül leállt a termelés a kecskeméti Gallfood Kft. Ceglédi úti telephelyén, ahol azóta is a veszély elhárításán dolgoznak a katasztrófavédelem szakemberei. Az elhárítási munkálatokhoz szerda délután több autóval érkeztek ki a Katasztrófavédelem munkatársai, de több mentőautó is a helyszínre érkezett, a rendőrök pedig biztosították az elhárítást. A telephelyhez tartozó épületekbe tegnap óta nem engedik be a dolgozókat, a reggeli műszak még csütörtökön késő délelőtt is az utcán várta, hogy bebocsátást nyerjen és felvegye a munkát. A helyszínen, az üzem és a mintabolt előtt durva becslés szerint jó 100 dolgozó várakozik, bevallásuk szerint nem tudják, hogy mi történt tegnap és miért nem dolgozhatnak, de várják, hogy kezdhessenek.

A környéken élők és a Ceglédi úton működő üzletek munkatársai is egybehangzóan állították, hogy szerda délutántól hosszú órákig kkülönösen erős ammóniaszag lengte be a levegőt. Az üzem környékén működő egyik kereskedelmi egység eladója elmondta, hogy szerda délután 3 óra körül kezdte érezni az ammónia jellegzetes szagát. – Először délután három óra körül éreztem meg azt a rendkívül erős ammóniaszagot. Azt hittem, hogy valaki festi a haját, de annyira erős volt az ammóniaszag, hogy gyorsan elvetettem a lehetőséget. Az a szúrós szag betöltötte az egész környéket. Azután láttam, hogy elöntik az üzem dolgozói az utcát, nem sokkal később több tűzoltóautó, vagy négy mentőautó érkezett és a rendőrök megjöttek. Talán hét-fél nyolc lehetett, mikor enyhült az a szúrós szag. Az is feltűnő volt, hogy a tűzoltók fel s alá jártak az úton és egy autóból mérték a levegőt – mondta az eladó hölgy, egy helyszínen tartózkodó úr pedig hozzátette, hogy még a Vacsiközben is érezni lehetett az ammónia fojtó szagát.

Próbáltuk elérni a vállalat képviselőit, a telephelyen tartózkodó alkalmazott arra kért bennünket, hogy az elhárítási munkálatokat követően érdeklődjünk náluk. Kovács Andrea, a Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője megkeresésünkre elmondta, hogy szerda délután érkezett feléjük bejelentés, hogy szúrós szagot éreznek a telephelyen. A katasztrófavédelem munkatársai a cég szakembereivel közösen végezték (és végzik jelenleg is) az elhárítási munkákat a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett. A katasztrófavédelmi mobil labor is a helyszínen volt (és a cikk írása idején is ott van még) és folyamatosan méréseket végeztek. A levegőt több ponton folyamatosan mérték és nem mutatkozott veszélyt jelentő érték. Nem volt szükség lakosságvédelmi intézkedésre és az eset során senki sem sérült meg, de biztonsági okokból kikísérték az épületben dolgozókat. Ugyan a mentők is a helyszínre értek, de senkit sem kellett ellátni az eset során.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában