Közös együttműködés

2024.06.20. 17:10

A Kecskeméti Városrendészet aktívan dolgozik az agresszív kéregetés és az illegális lakóhelyek kialakítása ellen

A nyári időszakban talán az egyik legzavaróbb probléma Kecskemét belvárosában, valamint a bevásárlóközpontok környezetében megjelenő erőszakos kéregetők jelenléte, akik időnként agresszív módon, fenyegetően viselkednek a járókelőkkel. A városrendészet tájékoztatót adott ki arról, mit tehet a lakosság, ha ilyen esettel találkozik.

Sebestyén Hajnalka

Sokan azt gondolják, hogy azok az emberek, akik erőszakosan koldulnak, akik vizelettel, vagy ürülékkel szennyezik a közterületet, akik napközben többek között belváros padjain szeszesitalt fogyasztanak mind hajléktalanok, holott ez az esetek zömében nem így van. Számos esetben derült ki a felügyelői igazoltatás során, hogy ezen szabálysértő magatartást tanúsító személyek lakó-, vagy tartózkodási hellyel rendelkeznek, azaz nem hajléktalanok.

városrendészet, hajléktalanok, kéregetők
A közbiztonsági problémákra történő hatékony reagálás elérése csak helyi összefogással valósítható meg
Forrás: Beküldött fotó

Az elmúlt évek tapasztalata az, hogy akár a belvárosi padokon, akár a Malom Központ, vagy a piaccsarnok környezetében csoportosulnak, fogyasztanak szeszesitalt, szemetelnek, vagy épp a szükségüket végzik, ugyanazokról a személyekről van szó.

Közös együttműködés

A városrendészet a rendőrséggel és a polgárőrséggel együttműködve mindent megtesz annak érdekében, hogy megakadályozza, visszaszorítsa a fenti deviáns viselkedést tanúsító magatartásokat akár hajléktalan, akár lakóhellyel rendelkező személyről legyen szó. Az elmúlt hónapok során számos esetben került sor koldulás, közterületi szeszesital fogyasztás és köztisztasági szabálysértés miatt helyszíni bírság kiszabására. A garázda, agresszív magatartást tanúsító személyekkel kapcsolatos lakossági bejelentések száma évről évre csökken, ami vélhetően a térfigyelő kamerák prevenciós erejének, valamint a fokozott rendőrségi és rendészeti közterületi jelenlétnek köszönhető. 

Illegális lakóhelyeket alakítanak ki

Tavasztól őszig megfigyelhető, hogy a fedél nélküli személyek nem keresik fel a hajléktalanszállókat, hanem a város parkjaiban, erdőiben és eldugottabb területein alakítják ki lakóhelyüket. Sajnálatos módon, ezeken a helyszíneken napról napra gyűlik a hajléktalanok által felhalmozott hulladék, amely sem városképi, sem köztisztasági, sem közegészségügyi szempontból nem kívánatos. 

Segítséget nyújtanak

Amennyiben a közterület-felügyelők hajléktalanok által engedély nélkül létesített lakóhelyet észlelnek, úgy a fedél nélküli személyeket tájékoztatják arról, hogy közterületen nem létesíthetnek illegális lakóhelyet, továbbá tájékoztatják őket a Máltai Szeretetszolgálat elérhetőségeiről és az általuk nyújtott szolgáltatásokról (többek között: hajléktalanszálló, nappali melegedő, étel, ruházat, tisztálkodási lehetőség). A városrendészet szorosan együttműködik a Máltai Szeretetszolgálattal, kollégáik minden alkalommal értesítik a szervezet munkatársait, amennyiben segítségre szoruló, fedél nélküli személlyel találkoznak. 

Az elmúlt hónapokban a városrendészet több illegálisan létesített lakóhelyet számolt fel a városban a Kecskeméti Városüzemeltetési Nonprofit Kft. és a Kecskeméti Foglalkoztatási Nonprofit Kft. segítségével. 

Értesítsék a városrendészetet

A közbiztonsági problémákra történő hatékony reagálás elérése csak helyi összefogással valósítható meg, a városrendészet cél- és feladatrendszere nem teljesedhetne ki a lakosság támogató és segítő együttműködése nélkül, ezért kérik a lakosságot, hogy segítsék a városrendészet munkáját azzal, hogy garázda, erőszakos magatartás, illegális lakóhely létesítésének észlelése esetén értesítik a városrendészetet a 20/621-5599-es számon, vagy a [email protected] e-mail-címen.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!