Határvédelem

2023.09.26. 07:50

Több migránst is feltartóztattak a rendőrök Kecskeméten

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 594 határsértőt tartóztattak fel és 683 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: police.hu / illusztráció

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 17 esetben összesen 563 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Makó, Mórahalom, Röszke és Szeged közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

A járőrök Bács-Kiskunban, Kecskemét közigazgatási területén, 7 határsértőt, Győr-Moson-Sopron vármegyében, Márialiget közigazgatási területén, 3 határsértőt, Vas vármegyében, Szentpéterfa közigazgatási területén pedig 21 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, nepáli, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 19 esetben összesen 683 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 4, embercsempészése miatt egy ember ellen indult büntetőeljárás.

Mint írják, a rendőrök Szentpéterfa közigazgatási területén, hétfőn 8 óra 35 perckor ellenőriztek egy magyar kisbuszt és bolgár állampolgárságú vezetőjét. A járműben 19 fő illegális migráns utazott, akik török állampolgárnak vallották magukat.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában