Határvédelem

2023.09.25. 07:52

Tizenhat migránst tartóztattak fel a rendőrök Kelebián

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 527 határsértőt tartóztattak fel és 312 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 15 esetben összesen 471 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Öttömös és Röszke közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

A rendőrök Kelebia térségében 16, Budapesten 23, Levél közigazgatási területén 3, Hont közigazgatási területén 11, Rimányban 3 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, orosz, pakisztáni, srí-lankai, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 8 esetben összesen 312 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén a rendőrök az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt egy embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt három, embercsempészés miatt kettő ember ellen indult büntetőeljárás.

Hont térségében vasárnap 1 óra 30 perckor a 2-es számú főút 74. kilométerénél a járőrök egy lengyel honosságú személygépkocsit ellenőriztek, amit egy 45 éves georgiai állampolgárságú férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 10, magukat török állampolgárnak valló külföldi tartózkodott.

Az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezető szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában