Határvédelem

2023.09.22. 11:39

Közel negyven határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Kelebián

A szolgálatot teljesítő rendőrök csütörtökön összesen 608 határsértőt tartóztattak fel és 324 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 2 esetben összesen 34 határsértőt tartóztattak fel Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 16 esetben összesen 484 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom, Röszke és Szeged közigazgatási területén.

Budapest közigazgatási területén a járőrök 2 esetben, összesen 49 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, etióp, kínai, moldovai, szír, szomáliai és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Csütörtökön a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 2 esetben összesen 15 főt és Csongrád-Csanád vármegyében 7 esetben összesen 309 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén csütörtökön tiltott határátlépés miatt 11 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészése miatt 6 ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök Rajka közigazgatási területén az M15-ös autópályán, csütörtökön ellenőriztek egy lengyel honosságú személygépkocsit és georgiai állampolgárságú vezetőjét, továbbá a sofőr szintén georgiai állampolgárságú segítőjét. A járműben, rajtuk kívül, 2 fő külföldi utazott, akik török állampolgárnak vallották magukat.

Jánossomorja közigazgatási területén, csütörtökön a rendőrök egy magyar honosságú személygépkocsival és annak moldovai állampolgárságú vezetőjével intézkedtek. A járműben 7 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök Pákozd közigazgatási területén, az M7-es autópályán, 2023. szeptember 21-én 3 óra 6 perckor egy román honosságú személygépkocsit, annak román állampolgárságú vezetőjét és vele utazó román állampolgárságú segítőjét ellenőrizték. A gépkocsiban 3 fő, magát srí-lankai állampolgárnak valló külföldi is tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel és segítőikkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában