Határvédelem

2023.09.23. 09:02

Kelebián tartóztattak fel migránsokat a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 993 határsértőt tartóztattak fel és 396 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Fotó: police.hu

2 esetben összesen 11 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Homorúd közigazgatási területén.    

Csongrád-Csanád vármegyében, 21 esetben összesen 928 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Röszke közigazgatási területén.  

Győr-Moson-Sopron vármegyében 53 és Zala vármegyében 1 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, indiai, iraki, marokkói, nigériai szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Bács-Kiskunban, 1 esetben összesen 7, Csongrád-Csanád vármegyében, 8 esetben 389 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Mint írják, Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 2 embert fogtak el és embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Nagyszentjános közigazgatási területén, az M1 autópályán pénteken 8 órakor a FUCHS osztrák-magyar ellenőrzés keretében a járőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, amit egy román férfi vezetett. A gépkocsiban 6 fő magát szír állampolgárnak valló férfi utazott.

Jánossomorja belterületén pénteken 10 óra 5 perckor, a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú gépkocsit. A gépkocsiban 24 magát török és 2 magát szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Nagykanizsa közigazgatási területén pénteken 16 óra 18 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy tehergépkocsit, amit egy román férfi vezetett. A gépkocsiból 1 indiai állampolgár került elfogásra.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában