Határvédelem

2023.09.18. 08:20

Huszonhat határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök vasárnap összesen 822 határsértőt tartóztattak fel és 588 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 1 esetben összesen 26 határsértőt tartóztattak fel Kelebia közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 22 esetben összesen 788 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom, Röszke és Zákányszék közigazgatási területén.

A járőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 1 esetben 8 határsértőt tartóztattak fel  Mosonmagyaróvár közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, pakisztáni, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében összesen 13 esetben 588 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában közokirat-hamisítás miatt 2, embercsempészés miatt 2 ember ellen indult büntetőeljárás.

A rendőrök Mosonmagyaróvár közigazgatási területén, vasárnap 1 óra 30 perckor egy lengyel honosságú gépkocsit, annak moldovai állampolgárságú vezetőjét ellenőrizték. A sofőr menekülni próbált, de rövid időn belül elfogták. A gépkocsiban 8 fő, magát szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Zákányszék külterületén, vasárnap 22 óra 15 perckor a járőrök ellenőriztek egy cseh honosságú személygépkocsit, melyet egy szerb férfi vezetett. A járműben 11 fő magukat afgán állampolgárnak valló férfi utazott.

A fenti esetekben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában