Határvédelem

2023.09.21. 07:36

Huszonhárom illegális migránst szállított egy ukrán embercsempész Kelebián

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán összesen 745 határsértőt tartóztattak fel és 349 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 3 esetben összesen 31 határsértőt tartóztattak fel Helvécia és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 18 esetben összesen 659 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Makó, Mórahalom, Öttömös, Röszke és Szeged- Gyálarét közigazgatási területén.

A rendőrök Bicskén 4, Mányon 1, Hegyeshalomban 23, Sopronban 8, Gyöngyöspatán 19 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, egyiptomi, iraki, orosz, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Szerdán a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 3 esetben összesen 349 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén a rendőrök szerdán tiltott határátlépés miatt 4 embert fogtak el, embercsempészés miatt szintén 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Őrhalom térségében 2023. szeptember 20-án 4 óra 43 perckor a járőrök egy magyar honosságú tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy 35 éves moldovai férfi vezetett. A sofőr az intézkedés megkezdése előtt megpróbált elmenekülni a helyszínről, de őt a rendőrök rövid időn belül elfogták. A jármű rakterében utazó illegális migránsok a jármű ajtaját kinyomták, és elfutottak. Felkutatásuk jelenleg is folyamatban van.

Hegyeshalomban a rendőrök, szerdán 8 órakor egy magyar honosságú tehergépkocsit ellenőriztek, amit egy 26 éves magyar férfi vezetett. A jármű rakterében 23, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns utazott.

Kelebia közigazgatási területén, az 5413-as számú út 13. kilométerénél szerdán 20 óra 35 perckor a rendőrök egy német honosságú tehergépjárművet ellenőriztek, amit egy 19 éves ukrán férfi vezetett. A járműben a sofőrön kívül 23, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában