Határvédelem

2023.09.19. 07:24

Három településen intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn összesen 935 határsértőt tartóztattak fel és 502 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében, 3 esetben összesen 6 határsértőt tartóztattak fel Kecskemét, Kelebia és Lajosmizse közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében, 17 esetben összesen 697 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Mórahalom és Ruzsa közigazgatási területén.

Győr-Moson-Sopron vármegyében 23, Komárom-Esztergom vármegyében 1, Nógrád vármegyében 11, Pest vármegyében 89, Veszprém vármegyében 22, Budapest belterületén belül 86 határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, iraki, iráni, marokkói, szír, szomáliai, szudáni és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos -magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Magyarország területén elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 18, közokirat hamisítás miatt 2 embert fogtak el, és embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Nagymaros közigazgatási területén, hétfőn 0 óra 11 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy ukrán férfit, aki egy magyar honosságú mikrobuszt vezetett. A járműben 26, magát szír állampolgárnak valló személy utazott.

Mezőhegyes közigazgatási területén, hétfőn 11 órakor a járőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú személygépkocsit, mellyel egy román férfi közlekedett. A vizsgálati munka során megállapítást nyert, hogy a román férfi, a vele szemben folytatott ellenőrzés előtt 2, magát pakisztáni állampolgárnak valló illegális migránst szállított, akik a gépjárműből kiszállva 2023. szeptember 18-án 9 óra 45 perckor gyalogosan folytatták tovább az útjukat rendőri ellenőrzésükig.

Ruzsa közigazgatási területén, hétfőn 13 óra 45 perckor az egyenruhások ellenőrzés alá vontak egy georgiai férfit, aki egy magyar honosságú tehergépkocsival közlekedett. A jármű rakterében 18, magát szír és 12, magát iraki állampolgárnak valló személy utazott.

Mezőhegyes közigazgatási területén, hétfőn 19 óra 5 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy román honosságú tehergépkocsit, melyet egy román férfi vezetett. A jármű rakterében 7, magát nepáli, 6, magát bangladesi és 3, magát indiai állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában