Közlekedik a család

2023.06.03. 19:44

A gyerekek is megtanulják a biztonságos közlekedés alapjait a családi vetélkedőn – galériával, videóval

Közlekedik a család címmel rendezte meg szombaton hagyományos, családoknak szóló közlekedésbiztonsági vetélkedőjét a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bács-Kiskun Megyei Balesetmegelőzési Bizottsága a Skoda Brill autószalon területén. A játékos családi megméretés egy országos verseny megyei fordulója, ahol a legeredményesebb család juthatott el az országos döntőre, melynek fődíja egy személyautó.

Horváth Péter

Többek között KRESZ-teszt kitöltése, kerékpáros ügyességi szám, a Vöröskereszt által összeállított elsősegélynyújtó feladat várt a résztvevőkre, és kerékcserét is végrehajtottak a családok.

Fotó: Horváth Péter

Dudásné Tóth Erika őrnagy, a megyei bizottság titkára elmondta, hogy 10 állomást állítottak fel a vetélkedő családoknak, köztük öt kötelező feladattal, melyek közül több az országos döntőben is szerepel. Többek között KRESZ-teszt kitöltése, kerékpáros ügyességi szám, a Vöröskereszt által összeállított elsősegélynyújtó feladat várt a résztvevőkre, és kerékcserét is végrehajtottak a családok. A vezetői képességek is megmérettek, a család sofőrjeit vizsgabiztos kísérte ki a forgalomba és értékelte a szabályszerű közlekedést. Több nem kötelező, játékos elemmel is színesítették a vetélkedőt a szervezők. Bárki beülhetett a motoros szimulátorba, kipróbálhatta a részegszemüveget, tandemezhetett, a gyerekek pedig lábbal hajtós gokartokkal, elektromos kisautókkal hajthattak végig a kijelölt pályán.

Dudásné Tóth Erika hangsúlyozta, hogy a feladatokat minden évben úgy állítják össze, hogy a család minden tagjának hasznos és szórakoztató legyen a rendezvény. Idén több mint 20 család regisztrált, de többen előzetes bejelentkezés nélkül csatlakoztak, mert erre is volt lehetőség. Az őrnagy emlékeztetett, hogy a rendezvény célja a biztonságos közlekedés demonstrálása a családok számára, valamint ilyen módon a legkisebb résztvevőknek a szabályos közlekedés mintáját is közvetítik.

Ezt emelte ki a játékos versengésben először részt vett kecskeméti Ritter család is.

Ritter László elmondta, hogy az autószalonból értesítették őket a vetélkedő lehetőségéről, melybe örömmel vágtak bele. A családfő szerint mindig az egész családot megszólító programot keresnek, és a szombati esemény éppen ilyen volt. László szerint külön jó volt, hogy ő is lehetett egy kicsit gyerek, míg a gyermekei pedig megtanulhatták, hogy milyen szabályokat betartva lehetnek később felelős közlekedők.

Ritter Éva elmondta, hogy nagyon tetszett nekik az esemény, minden versenyszámban indultak, és a gyerekek igazán élvezték a lábbal hajtható gokartot és az elektromos kisautót. A feleség hozzátette, hogy a KRESZ-kérdéseket nagyon hasznosnak találta, mivel általában már rutinból vezetünk a hétköznapokban, de a tesztlapon nem mindennapi szituációk is szerepeltek, melyek gondolkodásra és a KRESZ-könyv tanulmányozására ösztönöztek. A családtagok egybehangzóan állították, hogy jövőre is visszatérnek.

 

Az eseményt minden évben segíti megrendezni a Magyar Vöröskereszt Bács-Kiskun Megyei Szervezete, a Skoda Brill autószalon, a Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont, és idén először részt vettek a megvalósításban a vármegyei Balesetmegelőzési Bizottsághoz tartozó kapitányságok, valamint a bűnmegelőzési szakterület munkatársai is.

 

A cikkben szereplő videó megtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában