Prevenció

2023.05.30. 17:28

A nyár veszélyeire készítette fel a rendőrség a tanulókat Kecskeméten

A nyári szünet előtti időszakban a rendőrség kiemelt prevenciós programja a biztonságos vakációra felkészítés, és a gyermekek ezzel kapcsolatos szemléletformálása.

Horváth Péter

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Az iskola rendőre program keretében a napokban a kecskeméti Béke Általános Iskolába látogatott el a Bács-Kiskun Megyei Bűnmegelőzési Osztály szakelőadója, Pestiné Zélity Brigitta címzetes rendőr őrnagy. Az őrnagy megismertette a lelkes negyedikesekkel, hogy miként kerülhetik el a tipikusan nyári veszélyes helyzeteket és megmutatta a 112-es segélyhívó helyes használatát is.

Elhangzott, hogy a nyári szünidőben sok gyermek tartózkodik egyedül, felügyelet nélkül az otthonában. Ekkor fontos, hogy csak ismerőst engedjenek be a lakásba, baj esetén haladéktalanul hívják a szüleiket vagy a 112-es segélyhívó számot. Az őrnagy felhívta a figyelmet arra, hogy figyeljenek a gyerekek az internet használat során adataik megadásának veszélyeire, legyenek tudatában a visszaélés elkerülésének lehetőségeivel.

Sokan a gyermekek hiszékenységét és gyengébb fizikai erejét kihasználva követnek el bűncselekményeket. Ezért kiemelten fontos, hogy a gyerekek idegennel ne álljanak szóba, ne fogadjanak el tőlük semmit és ne menjenek el ismeretlen helyre – hívta fel a figyelmet az előadó, aki azt tanácsolta, hogy a nyári szünidő alatt a fiatalok csak azokra a helyekre menjenek játszani, barátokkal szórakozni, ahová a szülők elengedték őket. Tanácsos azt is megbeszélni, hogy a gyermek milyen időpontra érjen haza, ha mégis közbejönne valami, mindenképpen értesítse erről szüleit.

A strandokon és természetes vizek partján tartsák be a fürdőzésre vonatkozó szabályokat, és csak annyi értéket és pénzt vigyenek magukkal, ami feltétlenül szükséges. A náluk lévő értékeiket helyezzék el biztonságos széfben vagy értékmegőrzőben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában