Határvédelem

2023.04.01. 08:28

Harminchárom határsértőt tartóztattak fel a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken összesen 250 határsértőt tartóztattak fel és 374 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Baon.hu

Illusztráció

Forrás: police.hu

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 2 esetben összesen 33 határsértőt tartóztattak fel Kelebia és Lajosmizse  közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 6 esetben összesen 197 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom közigazgatási területén.

A járőrök Győr-Moson-Sopron vármegyében 1 esetben 19 határsértőt tartóztattak fel Rajka közigazgatási területén.

Budapesten a járőrök 1 esetben 1 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, bangladesi, iráni, nepáli, szír és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 3 esetben 10 főt, Csongrád-Csanád vármegyében összesen 13 esetben 364 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 10 embert fogtak el,  embercsempészés miatt 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Rajka külterületén a rendőrök pénteken 6 óra 45 perckor ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú mikrobuszt, melyet egy ukrán férfi vezetett. A gépkocsiban 19 fő magukat szír állampolgárnak valló férfi és nő utazott.

Kiszombor közigazgatási területén, lakott területen kívül, pénteken 20 óra 50 perckor a járőrök, mobil hőkamera jelzése alapján ellenőrzés alá vontak egy román állampolgárságú nőt,  valamint 5 fő srí lanka-i állampolgárságú férfit, akik közvetlenül az ellenőrzésüket megelőzően gyalogosan, jogellenesen lépték át az államhatárt Románia területéről. A srí lanka-i állampolgárok okmányokkal nem rendelkeztek, ezért őket tiltott határátlépés, a román állampolgárságú nőt embercsempészés miatt előállították.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján a járőrök pénteken 21 óra 15 perckor az M5 autópályán, Lajosmizse közigazgatási területén megkíséreltek megállítani egy francia honosságú kistehergépkocsit. A jármű vezetője a rendőri jelzést figyelmen kívül hagyva kihajtott az autópályáról, majd az ellenkező oldalon visszatért a pályatestre és a forgalommal szemben haladt, majd a belső szalagkorlátnak ütközött és megállt.  A jármű vezetője, egy román férfi kiugrott és elszaladt, azonban a rendőrök a helyszín közelében elfogták. A balesetben személyi sérülés nem történt. A járműben utasként 17 fő, magukat bangladesi, nepáli, iráni állampolgárnak valló férfi és nő utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában