Döbbenetes

2023.04.28. 17:36

A vasúti sínen hagyta az utasokkal teli buszt a sofőr Kecskeméten, jött a vonat

A rendőrség vizsgálja az ügyet, a sofőrt azonnal kirúgták.

Tapodi Kálmán

Fotó: Bús Csaba / archív-felvétel

Szerdán reggel egy menetrendszerűen közlekedő autóbusz az Izsáki úti átjáróban a vasúti síneken megállt, mert egy terelőbója miatt nem tudott továbbhaladni, ám a sorompó lecsukódott, mielőtt az autóbusz elhagyta volna a vasúti átjárót. A gépjárművezető kinyitotta az autóbusz ajtajait, hogy az utasok a járművet biztonságosan el tudták hagyni, majd kihaladt az átjáróból, felvette a leszállt utasokat és folytatta a járatot. Az esemény során személyi sérülés nem történt, dologi kár nem keletkezett. Az eset kapcsán a járatot üzemeltető INTER TAN-KER Zrt. közleményt adott ki, amelyből az is kiderül, hogy buszsofőr munkaviszonyát megszüntették.

A sajtóközleményben leírták, hogy az 1. számú vonalon menetrendszerűen közlekedő egyik autóbusz – amely a kecskeméti Homokbánya Kollégiumtól 06:00 órakor indult, a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola megálló után –, az Izsáki úti átjáróban a vasúti síneken megállt, majd a sorompó lecsukódott, mielőtt az autóbusz elhagyta volna a vasúti átjárót. Az autóbuszvezető a gépjármű ajtajait kinyitotta, az utasok a járművet elhagyták. Személyi sérülés, közlekedési baleset nem történt, az utasok a járművet biztonságosan elhagyták.

Mint közölték: a közlekedési eseményről tett bejelentés kapcsán a közlekedési szolgáltató azt kivizsgálta a rendelkezésre álló adatok alapján és a szolgálatot teljesítő gépjárművezető meghallgatásával. A járművezető a megállóhelyről elindult, majd ahogy az autóbusz elejével áthaladt a vasúti átkelőn, észlelte, hogy az útfelújítás miatt egy terelőbója forgalmi akadályt képez, mellette a járművel nem tud elhaladni, ezért megállt és kiszállt a vezető fülkéből, hogy az akadályt megszüntesse. 

A közlekedési akadály elhárítása során a vasúti átjáró fényjelző készüléke tilosra váltott, illetve a sorompó rácsukódott a járműre. 

– A kivizsgálás során megállapítottuk, hogy a közlekedési esemény – a gépjárművezető felelősségét nem mentő okból – azért következett be, mert a vasúti átjáró útszakaszán útfelújítási munkák zajlanak és ideiglenesen, a munka üteme szerinti folyamatos áthelyezéssel terelőbóják és táblák kerültek kihelyezésre. Többszöri jelzés ellenére ezek a tárgyak sok esetben nem kellő gondossággal kerülnek elhelyezésre és az autóbuszok biztonságos elhaladását nem teszik lehetővé. Ez történt a panaszban ismertetett esetben is, a forgalmat akadályozó műtárgyat az autóbuszvezető későn észlelte, akkor, amikor már az átjáróban tartózkodott. A gépjárművezető ezeket az akadályt képező jelzéseket – nem kellő körültekintéssel – kívánta olyan helyzetbe hozni, hogy az autóbusz áthaladása lehetséges legyen – fogalmazott közleményében INTER TAN-KER Zrt.

A közlekedési eseménnyel kapcsolatosan a Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedési Osztálya eljárást indított. 

Mint a közlekedési szolgáltató jelezte: az esemény kivizsgálásában teljes körűen együttműködnek a rendőrséggel. A folyamatban lévő eljárásra tekintettel az esettel kapcsolatosan  további tájékoztatást nem kívánnak adni. Hozzátették: az érintett gépjárművezető munkaviszonyát a közlekedési esemény napján megszüntették.

Az INTER TAN-KER Zrt., az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményben leszögezte: mint Kecskemét közösségi közlekedését biztosító szolgáltató, miként az elmúlt években is, így továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy az általa nyújtott közszolgáltatást a kecskeméti utazóközönség biztonságos körülmények között, magas színvonalon vegye igénybe, a bejelentett közlekedési esemény egyszeri és többet meg nem ismétlődő esemény maradjon, amellyel kapcsolatban sajnálatát fejezi ki és amelyért az utazóközönség elnézését és bocsánatát kéri.

Az utasok könyörögtek a sofőrnek, hogy nyissa ki az ajtót

Az esettel kapcsolatban az egyik kecskeméti közösségi oldalon is megjelent egy bejegyzés. A posztoló arról írt, hogy az édesanyja is a sorompók közé szorult buszjáraton utazott. „A kedves sofőr az Izsáki úton lévő sínre hajtott, megállt és leszállt, az utasok fent bezárt ajtókkal, a lámpa pirosra váltott és jött a vonat! Az utasok könyörögtek, hogy nyissa ki az ajtót, hadd szálljanak le! Szerencsére a vonat megállt időben.” – olvasható a bejegyzésben.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában