Kecskemét

2023.03.17. 08:34

Idős, szellemi leépülésben szenvedő férfit vert át a csaló házaspár

A Kecskeméti Járási Ügyészség többrendbeli csalás és közokirat-hamisítás miatt vádat emelt egy házaspárral szemben, akik egy egyedül élő, idős, szellemileg leépült férfit a bizalmába férkőzve, ingatlanjai eladására, továbbá áruhitelek és személyi kölcsön felvételére vettek rá, majd az eladott ingatlanok árát, a hitelbe vásárolt árucikkeket és kölcsönösszeget megszerezték tőle.

baon.hu

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

A vádirat szerint a büntetett előéletű házaspár 2019-ben megismerkedett az egyedül élő, szellemi leépülésben szenvedő 81 éves férfival, akinek a bizalmába férkőzve tudomásukra jutott, hogy Kecskeméten és Káptalantótiban összesen három ingatlana is van. Az idős férfinak nem állt szándékában a lakásait és a nyaralóját eladni, azonban a házaspár a mentális állapotát és a nagyfokú feledékenységét kihasználva rávették arra, hogy az ismerősi körükben talált vevők részére azokat áron alul eladja. Miután 2020 áprilisában az ügyletek végbementek, a házaspár rávette a befolyásuk alatt álló idős férfit arra is, hogy tartási szerződést kössön velük, így az ingatlanok eladásából származó, összesen 14,5 millió forint összegű vételárat megszerezték, és a lányuk nevére megvásároltak egy házat.

A házaspár 2020 tavaszára a szellemileg leépült férfi teljes bizalmát élvezte, amikor egy áruházban saját használatukra különböző műszaki cikkeket: hűtőt, autóhifit és kisgépeket úgy vásároltak meg, hogy magukkal vitték a sértettet és rávették arra, hogy áruhitelt vegyen fel a termékek kifizetéséhez. Néhány hónap múlva 350 ezer forint személyi kölcsön felvételére is rábírták a nekik kiszolgáltatott férfit, ez az összeg szintén a házaspárhoz került. A házaspár az első három heti törlesztésnek még eleget tett, majd elérhetetlenné váltak. A hitelek visszafizetése nem állt szándékukban, arra ténylegesen anyagi lehetőségük sem volt. 

Az asszony emellett 2020 júliusában, augusztusában és októberében úgy vette át a postai kézbesítőtől a férfi nyugdíját, hogy az átvételi elismervényeken magát az unokájaként tüntette fel.

A házaspár férfi tagjának amiatt is felelnie kell, mert egy ismerősének felajánlotta, hogy segít árokásó munkagépet szerezni. A gép lefoglalózására 700 ezer forintot, később valótlan indokokra hivatkozva további 6 millió forintot szerzett meg tőle. A férfi a munkagépet nem szállította le és a kicsalt pénzt sem adta vissza.

Az ügyészség a házaspárt többrendbeli csalás bűntettével, közokirat-hamisítás bűntettével, az asszonyt emellett hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja, ezért mindkettejükkel szemben végrehajtandó börtönbüntetés kiszabását indítványozza. A férfi és a jelenleg más ügyben kiszabott jogerős börtönbüntetését töltő nő ügyében a Kecskeméti Járásbíróság hoz döntést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában