Határvédelem

2023.03.18. 11:51

Baján, Tompán és Kelebián is több migránst feltartóztattak a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök pénteken 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 218 határsértőt tartóztattak fel és 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a rendőrök 3 esetben összesen 9 határsértőt tartóztattak fel Baja, Tompa és Kelebia közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 8 esetben összesen 189 határsértőt tartóztattak fel  Ásotthalom és Ruzsa közigazgatási területén.

A járőrök Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében 2 esetben 18 határsértőt tartóztattak fel Sajópüspök közigazgatási területén.

A járőrök Vas vármegyében 1 főt Körmend belterületén, Békés vármegyében 1 határsértőt Battonya közigazgatási területén tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, algériai, indiai, iraki, iráni, marokkói, szír és szudáni állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben, Csongrád-Csanád vármegyében 6 esetben a rendőrök összesen 119 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 12 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 3, embercsempészés miatt 4 ember ellen indult büntetőeljárás.

Battonya közigazgatási területén, lakott területen kívül, pénteken 0 óra 30 perckor a járőrök feltartóztattak 8 fő pakisztáni, bangladesi és marokkói állampolgárt, akik jogszerű magyarországi tartózkodásukat igazolni nem tudták. Megállapították, hogy korábban egy litván gépkocsiban szállították őket, amelynek vezetője kivonta magát a rendőri intézkedés alól és menekülése közben egy szántóföldre hajtott. A gépkocsi vezetője és utasai futva elmenekültek. A terepkutatás eredményeképpen a helyszín közelében ellenőrzés alá vontak egy magyar honosságú személygépkocsit, melyben 2 fő litván személy tartózkodott, akik ellen embercsempészés miatt eljárást indítottak.

Ruzsa közigazgatási területén, lakott területen kívül, pénteken 14 óra 15 perckor a rendőrök ellenőriztek egy ukrán állampolgárságú férfit, egy magyar személygépkocsi vezetőjeként.  A járműben utasként 5, magát szír állampolgárnak valló férfi, nő és gyermek utazott.

Mezőhegyes közigazgatási területén pénteken 23 óra 10 perckor a rendőrök ellenőrzés alá vontak egy román személygépkocsit, melyet egy román férfi vezetett. A járműben utasként 3 fő tartózkodott, akik magukat sri-lankai állampolgárnak vallották.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában