Határvédelem

2023.02.14. 07:50

Tompán tartóztattak fel határsértőt a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 55 határsértőt tartóztattak fel és 57 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskunban 1 esetben 1 határsértőt tartóztattak fel Tompa közigazgatási területén – írja a police.hu.   

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 5 esetben összesen 42 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom, Szatymaz és Szeged közigazgatási területén.    

Békés vármegyében 2, Budapesten 1, Győr-Moson-Sopron vármegyében 9 határsértőt tartóztattak fel közigazgatási területén.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során afgán, kínai, marokkói, pakisztáni és szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában Csongrád-Csanád vármegyében 4 esetben 57 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Enese közigazgatási területén az M85-ös autóúton hétfőn 9 óra 15 perckor az osztrák-magyar közös járőrszolgálatban résztvevő egységek a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozóiroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztályának jelzése alapján ellenőrzés alá vontak egy német honosságú tehergépkocsit. A jármű vezetője és a benne ülő személyek a járműből az intézkedés megkezdése előtt kiugrottak és elfutottak. A helyszínen bevezetett intézkedések eredményeképpen 9, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns személyt tartóztattak fel. 

Győr közigazgatási területén, az M1-es autópályán 11 óra 20 perckor az egységek ellenőrzés alá vonták a korábbi német honosságú jármű előfutóját, egy magyar honosságú személygépkocsit. A járművet egy szír állampolgár vezette, utasként a járműben tartózkodott két marokkói állampolgár. Az eljárás során a rendőrök megállapították, hogy az egyik marokkói utas vezette a német tehergépkocsit. Mindhárom személlyel szemben embercsempészés miatt eljárás indult.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 3 és embercsempészés miatt is 3 ember ellen indult büntetőeljárás.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetővel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában