Határvédelem

2023.02.23. 11:16

Öt migránssal fogtak el a rendőrök egy embercsempészt Zsanán

A szolgálatot teljesítő rendőrök szerdán 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 121 határsértőt tartóztattak fel és 241 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 2 esetben 7 határsértőt tartóztattak fel Kiskunhalas és Zsana közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 6 esetben összesen 98 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom közigazgatási területén.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében, Borsodnádasdon 6; Győr-Moson-Sopron vármegyében, Hegyeshalom közigazgatási területén 2, Mosonmagyaróváron 6; Heves vármegyében, Hatvan közigazgatási területén 1; Budapesten 1 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, marokkói, afgán és török állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 10 esetben összesen 241 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 4 személy ellen indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a rendőrök szerdán 7 óra 10 perckor Borsodnádasdon ellenőriztek egy magyar gépkocsit és annak grúz állampolgárságú vezetőjét. A sofőrön kívül az autóban 6, magukat török állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a rendőrök szerdán 14 óra 25 perckor az M1-es autópálya 162. kilométerszelvényében, Mosonmagyaróvár közigazgatási területén ellenőriztek egy ukrán autót és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét és a mellette utazó ukrán férfit. Rajtuk kívül az autóban 5, magát marokkói és 1, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök szerdán 16 óra 45 perckor Zsana közigazgatási területén ellenőriztek egy lengyel gépkocsit és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. Az autóban a sofőrön kívül 5, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában