Kék hírek

2023.02.06. 11:52

Ne kísértse a tolvajokat nyitva hagyott autóval!

Két kocsit is nyitva talált Jánoshalmán egy 26 éves helybéli, aki nem volt rest ellopni az autókban talált értékeket. A nyomozók azonnal felismerték a kamerafelvételeken.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Jánoshalma egyik utcájában parkolt le az autójával a múlt héten egy 41 éves helybéli nő. A kocsit távirányítással lezárta – legalábbis ezt gondolta, de nem győződött meg róla –, majd bement a lakásába. Jó egy óra múlva tért vissza a kocsijához, amit ekkor már nyitva talált. A könnyelmű asszony a jobb oldali ülés előtt hagyta a táskáját, amit valaki ellopott. Az ismeretlen elkövető kulcsokat, pénztárcát készpénzzel, igazolványokat és bankkártyát vitt magával. A nő a helyszínre érkező rendőröknek elmondta, hogy valószínűleg lemerülőben volt az autó távirányítója, így a kocsit valójában nem is zárta le.

A napokban egy másik jánoshalmi lakos ugyancsak arra ébredt, hogy a lezáratlan autójából elvitték az értékeit. Ő is azt gondolta, hogy az ülésen elhelyezett pénztárca senkit nem fog bűnre csábítani, de tévedett. Valakinek feltűnt a nyitott járműben hagyott tárca, és azt el is lopta. Bankkártya, iratok, némi készpénz bánta a sértett gondatlanságát.

A nyomozók azonnal begyűjtötték a környéken lévő térfigyelő- és biztonsági kamerák felvételeit, amelyeken felfedeztek egy ismerős alakot: egy 26 éves helybéli férfit, akivel már korábban volt dolguk vagyon elleni bűncselekmény miatt. A fiatalembert rögtön keresni kezdték, majd rövid időn belül elfogták és előállították. A tolvaj elismerte a lopásokat és azt is elmondta, hogy mindkét kocsit nyitva találta, így elcsábult a könnyű zsákmányszerzés lehetősége miatt.

A jánoshalmi lakos kétrendbeli lopás vétség elkövetésével gyanúsítható. Jelenleg szabadlábon védekezhet, de a nyomozók vizsgálják, hogy az elmúlt időszakban más, hasonló jellegű bűncselekményt elkövethetett-e.

A Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a lopások megelőzése érdekében az alábbiakat tanácsolja:

  • Távozáskor mindig zárják be az autót és húzzák fel az ablakokat! Még akkor is, ha csak pár percre hagyják el a kocsit.
  • Az utastérben, üléseken, kalaptartón és a műszerfalon ne hagyjanak értéket – hiszen a gépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz! Minden esetben ellenőrizzék, hogy nem maradt-e látható helyen telefon, pénztárca vagy olyan tárgy, amely a tolvajok figyelmét felkeltheti!
  • Üres táskát sem célszerű az utastérben hagyni, hiszen elképzelhető, hogy a bűnelkövető csak távozás után veszi észre, hogy nem zsákmányolt semmit, de a gépkocsi feltörésével jelentős anyagi kárt okozhat.
  • Az indítókulcsot soha ne felejtsék az autóban; azt mindig vegyék magukhoz és tartsák biztonságos helyen! Akinek távirányítós kulcsa van, az időszakonként ellenőrizze, hogy a kulcs valóban ellátja még a feladatát.

Amennyiben mégis megtörténik a baj, kérjük, ne nyúljanak semmihez. Azonnal tegyenek bejelentést a 112-es segélyhívó hívószámon!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában