Illegális migráció

2023.02.02. 16:12

Kétségbeejtő látványt nyújtanak a határon hátrahagyott csempészautók – galériákkal

Virágzik az embercsempészet a déli államhatár közelében, rengeteg elhagyott csempészjármű található az utak mentén.

Pozsgai Ákos

Elhagyatott csempészautók hevernek a határokon

Fotó: Pozsgai Ákos

Egyre több az olyan közlekedési balesetről szóló hír, ahol embercsempészek okoznak balesetet, mert megpróbálják elkerülni a rendőri ellenőrzéseket. Korábban Bócsa határában karambolózott egy szabályosan közlekedő autóval egy migránsokat szállító gépkocsi, mindkettő kigyulladt, a baleset három halálos áldozatot követelt.

Zsana közelében szintén migránsokkal tele autóval menekült az embercsempész a magyar és az őket segítő osztrák rendőrök elől, amikor egy kanyarban kisodródott és farakásnak ütközött, több mint tízen sérültek meg a balesetben. 

Jászszentlászló határában meghalt egy lengyel embercsempész, amikor az őt igazoltatni akaró rendőrök elől menekült, majd lesodródott az útról, egy földkupacnak ütközött és felborult autójával. 

Kiskunmajsán a fürdő közelben egy panzió előtt tartóztattak fel a magyar és szlovák rendőrök egy lengyel rendszámú autót, szerencsére nem történt baleset, a lengyel embercsempészt letartóztatták, a migránsokat pedig visszavitték a magyar-szerb határhoz a rendőrök.

Se szeri, se száma a hasonló eseteknek, a rendőrségi összefoglalók szerint naponta több tucat. Az embercsempészek mellett más bűnözők is megjelentek a déli határvidéken, az általában lopott, vagy autókölcsönzőből kivett és elhagyott csempészautókat fosztogatják, Csólyospálos, Zsana, Kisszállás, Ásotthalom környéke tele van ilyen roncsokkal.

Csólyospálos közelében a két vármegye határán egy részben szétszedett kisteherautót találtunk kiszúrt gumikerekekkel. A betört szélvédő mögött egy budapesti címre kiállított üzemanyagszámla volt a vezető ülésen. Az út másik felében a fűben szétdobált hátitáskák, ruhák és ásványvizes palackok emlékeztettek arra, hogy vélhetően itt sikerült feltartóztani a migránsokat szállító csempészautót.

Nem sokkal távolabb egy lengyel rendszámú Opel személyautóra bukkantunk elhagyottan, az út mellett a földbe fúródva szintén kivágott kerekekkel. A Zsanáról Szegedre vezető út mentén is hónapokig árválkodott egy hátrahagyott gépkocsi, aminek szintén már csak a darabjai maradtak, mire elszállították. Kisszállás határában az 53-as főúton is hetekig árválkodott az út menti árokban egy tetejére borult személyautó.

A határmentén élők elmondása szerint a hátrahagyott járművekből néhány hét után eltűnnek az alkatrészek, csak a váz marad meg.

 Az 55-ös főút mellett, az Ásotthalom határában húzódó erdő is szürreális képet mutat, a szétdobált hátizsákok jelzik, hogy hol táboroztak a határkerítésen átjutó migránsok. A bevándorlók által otthagyott több tonnányi szemét is vonzza az embereket, akad, aki pénz vagy értékek után kutat az elhagyott hátizsákokban, mások összegyűjtik a jó állapotban lévő táskákat, majd a piacon eladják.

Az 55-ös főúton és környékén szinte minden éjszaka van rendőrségi akció, az ország területére illegálisan bejutó legtöbb migránst és az őket segítő embercsempészeket itt fogják el.

– A közút munkatársai a közterületen tartósan elhagyott járművet – amennyiben az a forgalombiztonságra veszélyt jelent – figyelmeztető táblával biztosítják és hívják fel rá a közlekedők figyelmét – közölte hírportálunk érdeklődésére a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Kommunikációs osztálya.

 – A kezelésünkbe tartozó gyorsforgalmi útszakaszokon ezeket a járműveket jogszabályi lehetőségünk van szerződés alapján szakvállalkozóval elszállíttatni (az M5-ös autópálya az AKA Zrt. kezelésében van). Nem gyorsforgalmi útszakaszok, tehát fő- és mellékutak esetében kollégáink a vonatkozó jogszabály alapján értesítik a rendőrséget, ők szólíthatják fel a jármű tulajdonosát vagy gondoskodhatnak a jármű elszállításáról – tájékoztattak.

Megkerestük a rendőrséget is, hogy mi lesz a sorsa az elhagyott csempészautóknak, egyelőre azonban még nem érkezett válasz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában