Határvédelem

2023.02.07. 08:05

Két településen intézkedtek a rendőrök Bács-Kiskunban

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn összesen 100 határsértőt tartóztattak fel és 217 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Bács-Kiskun vármegyében a járőrök 3 esetben 4 határsértőt tartóztattak fel Lajosmizse és Kelebia közigazgatási területén – írja a police.hu.

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 4 esetben összesen 76 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom és Mórahalom közigazgatási területén.

Komárom-Esztergom Vármegyében, Tata külterületén két esetben összesen 8; Pest vármegyében, Tápiószele belterületén 12 fő határsértőt tartóztattak fel.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír, marokkói, afgán és orosz állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök Csongrád-Csanád vármegyében 8 esetben összesen 217 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

Magyarország területén az elmúlt 24 órában embercsempészés miatt 3 személy ellen, tiltott határátlépés miatt 2 és közokirat-hamisítás miatt egy esetben indult büntetőeljárás.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a rendőrök 2023. február 6-án 8 óra 52 perckor az M1-es autópálya 72. kilométerszelvényében ellenőriztek egy lengyel honosságú gépkocsit és annak ukrán állampolgárságú vezetőjét. A sofőrön kívül az autóban 5 fő, magát szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A rendőrök 2023. február 6-án 10 óra 25 perckor Tápiószele közigazgatási területén ellenőrizni akartak egy magyar honosságú gépkocsit és annak vezetőjét, azonban a sofőr a rendőri intézkedés elől elfutott. Az ukrán állampolgárt néhány perc elteltével Tápiószele belterületén elfogták. Az autóban 12 fő, magukat szír állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Székesfehérvári Osztály jelzése alapján a szlovák-magyar közös ellenőrzés során intézkedő rendőrök 2023. február 6-án 15 óra 37 perckor az M1-es autópálya 72. kilométerszelvényében, Tata közigazgatási területén  ellenőrizni akartak két gépkocsit, azonban a rendőri jelzés ellenére nem álltak meg. Az egyik autót, a lengyel honosságút és vezetőjét, egy georgiai állampolgárságú férfit a rendőrök a 73. kilométerszelvényben lévő pihenőhelyen elfogták. Az autóban 2 fő, magát orosz és 1 fő, magát afgán állampolgárnak valló illegális migráns tartózkodott. A lengyel honosságú gépkocsi előfutóját, egy cseh honosságú autót Szlovákiában fogták el a szlovák hatóságok. Vezetője elmenekült.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkednek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz való visszakíséréséről, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt büntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában