Közbiztonság

2023.02.23. 13:52

Kapitány a téren: rendhagyó fogadóórát tartottak a halasi piacon – galériával

Kapitány a téren elnevezéssel szervezett rendhagyó fogadóórát dr. Báthori Gábor rendőr alezredes, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság vezetője és Fülöp Róbert polgármester, akik a szerdai napjukat a halasi piacon kezdték. Sokan megállították őket, a legtöbben a közlekedési anomáliákra hívták fel a figyelmüket, valamint a külterületi lopásokat és az illegálisan lerakott szemetet tették szóvá.

Pozsgai Ákos

A képen (balról): dr. Báthori Gábor rendőr alezredes, a Kiskunhalasi Rendőrkapitányság vezetője és Fülöp Róbert polgármester tartott fogadóórát a helyieknek

Fotó: Pozsgai Ákos

Sokan nyilvánítottak véleményt a polgármester és a rendőrkapitány felé, a halasiak örömmel éltek a lehetőséggel, hogy a piacon, a nagybevásárlás közben mindenféle hivatalos kötöttség nélkül beszélgethettek a két vezetővel.

Egy nyolcvan év körüli idős asszony először csak legyintett, aztán mégiscsak megkörnyékezte a rendőrkapitányt, akivel hosszasan beszélgetett, ő leginkább a közlekedésre panaszkodott a városban. Szerinte nagyon sok a szabálytalan autós, de a biciklisek és a gyalogosok sem mindig tartják be a szabályokat. Egy másik hasonló korú nyugdíjas katonatiszt arra panaszkodott, hogy néhány éve az egyik közmeghallgatáson arról érdeklődött, hogy az 53-as főúton miért oda van telepítve a fix sebességmérő, ahova felállították, mert szerinte másutt nagyobb hasznát vennék neki, de akkor nem kapott kielégítő választ. Most még egyszer megkérdezte a polgármestert.

Bús József, a halasi piac vezetője a mezőőri szolgálat átszervezéséről érdeklődött a polgármestertől és a rendőrkapitánytól.

– A piacra nagyon sok külterületen élő őstermelő, gazda jár, akiket leginkább az foglalkoztatja, hogy mi lesz a mezőőrséggel, mert szerintük többet látják őket a városközpontban, mint a tanyavilágban. Magam is tanyán élek a családommal, jól tudom, hogy milyen fontos a mezőőrök munkája, akikkel egyébiránt meg vagyunk elégedve, tisztességgel végzik a munkájukat, de szeretnénk még gyakrabban járőröznének felénk – mondta el Bús József, aki arról is beszélt a két vezetőnek, hogy a külterületi lopások elkövetői egyre arcátlanabbak, nem félnek, mert továbbra sincs visszatartó ereje a büntetéseknek.

– A rendőrök és a mezőőrök számtalan esetben derítettek fel eredményesen különböző bűneseteket, de hiába dolgoznak eredményesen, ha nincs, ami visszatartsa a bűnözőket. 

Tovább kell szigorítani a törvényeket, hogy ne dolgozzanak hiába a mezőőreink és a rendőreink – fejtette ki a piaccsarnok vezetője. Elmondta, hogy megnyugtató választ kapott a rendőrkapitánytól a mezőőrség átszervezését illetően, amire azért van szükség, hogy az új rendszerben még hatékonyabban és eredményesebben tudják végezni a munkájukat a rendőrökkel együttműködve.

– A kapitány úr javaslatára szerveztük meg a piactéri közös fogadóórát, és mondhatom, nagyon eredményes volt – összegezte tapasztalatait Fülöp Róbert polgármester, aki elmondta, hogy sokan egyéb, a várost érintő dolgokról mondták el a véleményüket és fogalmaztak meg javaslatokat, amit az önkormányzati munka során, valamint a helyi rendeletek előkészítésénél mindenképpen hasznosítani tudnak majd.

A legtöbb megnyilvánulás a városi közlekedést érintette, de szó esett az illegálisan lerakott szemétről, valamint a várost érintő fejlesztésekről, beruházásokról is sokan elmondták a véleményüket.

Dr. Bátori Gábor rendőr alezredes kiemelte, hogy úttörő kezdeményezésről van szó, hogy közös fogadóóra kertében a rendőrkapitány és a polgármester kimegy az emberek közé.

– Azt tapasztalom a rendőri munkám során, hogy a lakosság, a szó jó értelembe vett félelméből, nehezen szólítja meg a kapitányságok vezetői állományát, vagy sok esetben azt sem tudják, hogy ki a rendőrkapitány. Az ilyen alkalom viszont kiváló lehetőség arra, hogy hivatalos formulák mellőzével szólítsuk meg egymást – magyarázta a halasi rendőrkapitány, aki beszélt arról is, hogy hasonló közös fogadóórákat szerveznek majd a többi településen is a polgármesterekkel.

– A emberek elmondják a tapasztalataikat, javaslatokat adnak, ami számukra nagyon fontos a későbbi munkánk során – fejtette ki a kapitányság vezetője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában