Határvédelem

2023.02.21. 08:15

Baján két migránst tartóztattak fel a rendőrök

A szolgálatot teljesítő rendőrök hétfőn 0 óra és 24 óra közötti időszakban összesen 93 határsértőt tartóztattak fel és 53 főt megakadályoztak a hazánk területére történő illegális belépésben.

baon.hu

Forrás: police.hu / illusztráció

Csongrád-Csanád vármegyében a járőrök 4 esetben összesen 86 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom közigazgatási területén – közölte a rendőrség.

Baja közigazgatási területén 2, Csornán 5 határsértőt tartoztattak fel az egyenruhások.

A feltartóztatott illegális migránsok ellenőrzésük során szír állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni. A rendőrök a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz.

Mint írják, az elmúlt 24 órában a rendőrök Bács-Kiskun vármegyében 1 esetben összesen 5 fő,  Csongrád-Csanád vármegyében 3 esetben összesen 48 főt akadályoztak meg a hazánk területére történő illegális belépésben.

Embercsempészet

Magyarország területén az elmúlt 24 órában tiltott határátlépés miatt 6 embert fogtak el, közokirat-hamisítás miatt 3, embercsempészés miatt 5 ember ellen indult büntetőeljárás.

A közleményből kiderül még, hogy Lökösházán, hétfőn 5 óra körül a rendőrök egy román személygépjárművet ellenőriztek, amit egy román állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül három, magukat nepáli és három, magukat indiai állampolgárnak valló külföldi utazott. Ezzel összefüggésben Elek közigazgatási területén a rendőrök egy másik román személygépkocsit is ellenőriztek, amit szintén egy román állampolgár vezetett, továbbá az autóban két román férfi utazott. Az ellenőrzés során megállapítást nyert, hogy a jármű vezetője és utasai a korábban elfogott csoport közlekedését segítették, így velük szemben embercsempészés miatt bűnetetőeljárás indult.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztály jelzése alapján a rendőrök hétfőn 22 óra 45 perckor, Csorna térségében egy német személygépjárművet ellenőriztek, amit egy spanyol állampolgár vezetett. A járműben a sofőrön kívül négy, magukat szír és egy magát jemeni állampolgárnak valló külföldi utazott.

Valamennyi esetben az utasok sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért a rendőrök a magyar jogszabályoknak megfelelően intézkedtek az illegális migránsok ideiglenes biztonsági határzárhoz történő visszakísérésére, míg a járművezetőkkel szemben embercsempészés miatt bűntetőeljárás indult.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában